Belföld

Letartóztatták Botka László bizalmasát

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, több százmilliós ÁFA-csalás gyanújával őrizetbe vette a NAV Joób Márton szegedi MSZP-s önkormányzati képviselőt, Botka László bizalmasát. Csütörtökön a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványára 30 napra letartóztatásba helyezte Joóbot és közvetlen munkatársát.

Letartóztatták Botka László bizalmasát
Joób Botka legszűkebb köréhez tartozik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Délmagyar beszámolója szerint összesen 8 személy letartóztatását indítványozta az ügyészség arra hivatkozva, hogy fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye és ténye miatt tett indítványt a bíróság felé.

A nyomozás során beszerzett adatok szerint ugyanis a gyanúsítottak egy része az eljárásról való tudomásszerzést követően bizonyítékokat próbált meg eltüntetni, rájuk nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt próbáltak meg vallomása megváltoztatására rábírni, az eljárás során terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbáltak meg hamis nyilatkozattal a bizonyítékok köréből kivonni.

A megalapozott gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó, a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű gazdasági társaság a 2013. és 2017. vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől.

A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést 4 megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal.

Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint az ÁFA adónemben fent álló fizetési kötelezettségeinek csökkentésére 3 különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat.

Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot.

A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal. Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy délelőtt a cégvezető, valamint közvetlen munkatársa letartóztatásáról döntött a nyomozási bíró, a többiek sorsáról a nap folyamán fognak.

LEHETETT SEJTENI

Az, hogy valami nincs rendben Joób Márton cégügyeivel, már tavaly vi­­lágos lehetett. Szeptember vé­­gén a szegedi Fidesz tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondták, hogy számlavásárlás miatt vizsgálódik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Joób és cé­­gei ellen, akkor házkutatást is tartottak.

Joób Mártonnak a szegedi önkormányzat honlapjáról is elérhető vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy ő az ügyvezetője a Műsorkalauz Kft.-nek, amelynek a fő tevékenységi köre a reklámügynökségi tevékenység, és szintén ügyvezetője a Sálem Kft.-nek, amely építőipari tevékenységet folytat a céginformációs adatbázis adatai szerint.

Kapcsolódó írásaink

Őrizetben Botka bizalmasa

ĀCsalás gyanújával nyomoznak a volt MSZP-s polgármester szűk köréhez tartozó helyi képviselő ügyében