Belföld

Niedermüllerék megszegték választási csali ígéretüket

A DK-s előterjesztésre, a szocialista és a momentumos alpolgármesterek asszisztenciája mellett lakossági egyeztetés nélkül módosították a bulinegyedben a teraszrendeletet

Egy tizenkét éves vívmányt dobott ki az ablakon a balliberális vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat: este tíz óráról éjfélre módosítva a bulinegyedben üzemelő vendéglátóhelyek teraszainak nyitvatartását.

Niedermüllerék megszegték választási csali ígéretüket
Niedermüller Péter munkában. A vendéglátós lobbi és az olvadó gerincek
Fotó: MH/Purger Tamás

Még meg sem száradt a tinta Budapest VII. kerületében azon az úgynevezett kritériumrendeleten, amely a bulinegyedben szabályozza a vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartásának feltételrendszerét, amikor a DK-s Niedermüller Péter polgármester vezette képviselő-testület új szabályokat fogadott el a teraszok nyitvatartása kapcsán szerdán. Az egyik önkormányzati képviselő, az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület színeiben a testületbe jutó Garai Dóra közösségi oldalán így kommentálta a döntést: „Budapest minden kerületében ugyanolyan nehézségekkel küzdenek a vendéglátóhelyek. Viszonylag méltósággal igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez. De ebben a kerületben erre képtelenek. Néhányan úgy gondolják, nekik előjogok járnak. Úgy látszik, Erzsébetvárosban már hagyománya van a vendéglátós lobbi hatására olvadó gerincnek.”

Niedermüller rendkívüli testületi ülést hívott össze szerda délelőttre – ezt még az önkormányzati internetes tévécsatorna sem közvetítette –, hogy áterőszakolják az új teraszrendeletet, amely szerint a teraszok ezentúl már a korábbi este tíz óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva. Jellemző, hogy a javaslat előterjesztője a DK-s alpolgármester volt, legfőbb támogatói pedig a momentumos és a szocialista alpolgármesterek. A bulinegyed működési szabályainak kialakítására létrehozott munkacsoportnak mindhárom „támogató” a tagja volt. A munkacsoport lakossági képviselőjét sorsolással (!) választotta ki az önkormányzat, s a kiválasztott véletlenül az egyik legnagyobb vendéglátóhellyel szerződésben álló takarítócég képviselője lett.

Az előterjesztés úgy fogalmazott, hogy a változásnak, vagyis a teraszok éjfélig történő nyitvatartásának „a helyben élők nyugalma biztosításában nincs (káros) hatása”. Továbbá a változásnak a hatásvizsgálat szerint „környezeti és egészségi következményei nincsenek”.

A lakosságnak az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület – képviselőjük egyedül szavazott a testületi ülésen a rendelet elfogadása ellen – honlapján olvasható bejegyzések szerint kicsit más véleménye, mint a balliberális politikusoknak. Niedermüller Péter egyébként lényegében azzal nyerte el az önkormányzati választáson a polgármesteri széket, hogy megígérte, a lakosság nyugalmának megteremtése érdekében fog rendet tenni a bulinegyedben.

A szerdai testületin ugyanakkor lekerült a napirendről Niedermüller előterjesztése, amely alapján visszahívták volna a Jobbik VII. kerületi elnökét, Tóth Gyulát az Akácfa Udvar Építőipari és Ingatlanforgalmazó Kft. és az Erzsébetvárosi Piac­üzemeltetési Kft. felügyelőbizottságából, illetve a szintén jobbikos Juhász Lászlót a városüzemeltetési bizottságból. Niedermüller előterjesztése – melyet kabinetfőnöke, Gyurcsány Ferenc életrajzírója, Merényi Miklós készített – arra engedett következtetni, hogy Jakab Péter bosszúja mostanra ért el az alacsonyabb, kerületi szintekre, ugyanis Tóth és Juhász is a bukott kormányfővel kooperáló pártelnök ádáz kritikusának számít.

A Jobbik és a DK közötti összejátszást jelzi az is, hogy Niedermüller javaslatára olyan jobbikos párttagok – Lövei Zsolt, Szapanyos Anett – ülhettek volna be az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba, akik lojálisak Jakabhoz. Előbbit Újbudáról ernyőztették volna Erzsébetvárosba, a pártelnök titkárnője pedig – aki korábban a Párbeszédnél viselt tisztséget – a pártközpontból érkezett volna a jól fizető pozícióba.

Kapcsolódó írásaink