Belföld

Nem hitelesítette az NVB a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést

Nem hitelesítette a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Nem hitelesítette az NVB a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést
Postázzák a konzultációs kérdőíveket
Fotó: MH/Papajcsik Péter

 A Németh Eszter magánszemély által benyújtott kérdés azt célozta, hogy nemzeti konzultációt „kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan”.

Az NVB többségi döntéssel úgy ítélte meg, hogy a nemzeti konzultáció a kormány egyik kommunikációs eszköze, így az nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet kezdeményezni. Emellett az NVB szerint a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

Az NVB megtagadta Kassai Dániel magánszemély kérdésének hitelesítését is, amely arra irányult, hogy 2023. január 1-ig a soroksári Duna-ág mellett ne épüljön meg az atlétikai stadion.

A bizottság többségi döntése szerint a kérdés nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének, mert kérdést a Kúria korábban már hitelesítette, a benyújtó 40 ezer aláíró ívet kért, azonban mégsem kezdte meg az aláírásgyűjtést. Továbbá a kérdésben szereplő korábbi helyesírási hibát is fenntartva (soroksári helyett „sorogsági”) nyújtotta be a kérdést az NVB-nek.

Az NVB nem hitelesítette Ákos Zoltán magánszemély kérdését sem, amely azt célozta, hogy Magyarországon a „vészhelyzeten” kívüli időszakban ne legyen kötelező a szájmaszk a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön. A bizottság egyhangú döntése alapján a kérdés a többi között nem felel meg az egyértelműség követelményeinek.
 

Kapcsolódó írásaink

Az Index megint félrevezet

ĀEzúttal Hadházy nemzeti konzultáció-ellenes akciójának próbáltak úgy segíteni, hogy nem mondtak igazat