Belföld

Dráguló budapesti parkolás

Fürjes: Fejezze be az autósok üldözését a főpolgármester, számolja fel a forgalmas utakon kialakított kerékpársávokat!

Egyértelmű, hogy Karácsony Gergely főpolgármester újabb választási ígéretét nem teljesíti, ugyanis az elmúlt hetek döntései alapján remény sincs az egységes parkolási rendszerre.

Dráguló budapesti parkolás
Karácsony eredményei: beváltatlan ígéretek és felbosszantott gépjárművezetők
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Már a júniusi fővárosi közgyűlésen az egységes parkolási rendszer kialakításával ellentétes döntések születtek, hiszen helyi kezdeményezésekre négy kerületben módosították a tarifákat, illetve a fizetős körzethatárokat. A káoszt fokozhatja, hogy az augusztusra tervezett ülésen újabb módosítások várhatók, és nem csupán a fizetendő összegek és helyszínek változhatnak, hanem a fizetős időszak is. Az egységesítést végképp ellehetetleníti, hogy Zugló után Erzsébetváros DK-s polgármestere, Niedermüller Péter is egy aggályos céggel kötött szerződéseket parkolási eszközök beszerzésére.

A VII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. áprilisban és májusban is feltűnően rövid határidővel írt ki egy-egy közbeszerzést a kerületi parkolóauto­matákkal kapcsolatos feladatokra. Mindkettőt a C-Ware Kft. nyerte, amelynek korábbi tulajdonosát, Kupper Andrást – szintén parkolással kapcsolatos ügyben – korábban nyolcvanezer rendbeli csalás miatt elítélte a bíróság. A C-Ware a két tender keretében összesen 64,5 millió forintért végez munkát Erzsébetvárosban. Niedermüller Péter azzal védekezett, hogy a monopolhelyzet miatt nem tehettek másként.

Hassay Zsófia, a fővárosi Fidesz képviselője, korábbi terézvárosi polgármester azonban cáfolja ezt. „Megválasztásunk után, 2010-ben már az első testületi ülésen arról döntöttünk Terézvárosban, hogy az önkormányzat saját, százszázalékos tulajdonban lévő vagyonkezelő cége végezze ezt a feladatot, s az elmúlt tíz év igazolta, hogy ez a leghatékonyabb módszer – közölte lapunkkal Hassay Zsófia. – Kilenc év alatt kétszázmillióról közel kétmilliárdra nőttek kerületünkben a parkolóbevételek, és a nálunk működtetett rendszerről még az ellenzéki Baranyi Krisztina is elismerően nyilatkozott. A rövid határidejű közbeszerzések pedig éppen a hatékonyság ellen dolgoznak.”

A fővárosi képviselő szerint elsősorban az akarat hiányzik Karácsony Gergelyből az egységes parkolási rendszer kialakításához, mert akkor túl sok konfliktust kell felvállalnia a kerületekkel. „Ez is egy irreális ígéret volt, mert a megvalósítás érdekében a helyi polgármestereknek le kellene mondaniuk a rendszer működtetéséről, és jókora bevételtől esnének el” – magyarázta Hassay. Szerinte a kerületi önkormányzatok által külön-külön megkötött parkolási szerződések évekre kész helyzetet teremtenek helyben, ami végképp ellehetetleníti az egész Budapestre kiterjedő egységesnek ígért parkolási rendszer megvalósítását.

Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Népszavának azt mondta, kéri a városvezetést, fejezze be az autósok üldözését, autóval közlekedni nem deviancia. A szeptemberi kezelhetetlen dugók kialakulásának elkerüléséhez fel kell számolni a nagy forgalmú utakon kialakított kerékpársávokat, és alaposan meg kellene gondolni a sebességkorlátozás tervezett bevezetését is.

Nem indulna előválasztáson Karácsony

Karácsony Gergely nyilatkozott a Balkan Investigative Reporting Network nevű, Soros-közeli portálnak. A 2022-es választások kapcsán kijelentette: nem kíván indulni ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Karácsony 2018-ban az MSZP–Párbeszéd kormányfőjelöltje volt, a szövetség alig tizenkét százalékot kapott, ám Márki-Zay Péter szerint „a legesélyesebb jelölt nem teheti meg, hogy ne induljon el”. A főpolgármester arról is beszélt: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Kapcsolódó írásaink

Fővárosi rezsiblöff

ĀA Karácsony Gergely által ígért támogatás, mire valósággá vált volna, alaposan megcsappant, a kifizetések elbírálására és végrehajtására a Hálózat Alapítvánnyal kötött szerződést Budapest vezetése