Belföld

Kóka fiatalon gyors karriert futott be, „kis” politikai kitérő után most is sikeres

Cégalapítás Gyurcsánnyal

Gyakran hangoztatott vád, hogy a kormány kedvenc vállalkozói előnyöket élveznek, ám például Kóka János egykori SZDSZ-elnök (képünkön) helyzete is mutatja, a balliberális világ vállalkozói, a vörösbárók sem nyomorognak.

Kóka fiatalon gyors karriert futott be, „kis” politikai kitérő után most is sikeres
Kóka János
Fotó: MH

Kóka János Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, 2004 és 2008 között gazdasági és közlekedési miniszterként vált ismertté, korábban informatikai vállalkozóként fiatalon gyors karriert futott be. Huszonhat évesen az Elender Rt. vezérigazgatója lehetett. Miniszterként a nevéhez kötődött a Dataplex-ügy, amikor a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egyik leányvállalata az első Gyurcsány-kormány alatt, 2005-ben két és fél milliárd forintért megvásárolta a Dataplexet, majd továbbadta három ciprusi offshore társaságnak, amelyek több mint ötmilliárd forintért a Magyar Telekomnak értékesítették azt. A cég értéke alapvetően a gyanúsan túlárazott állami megrendeléseknek köszönhetően ugrott meg. A tranzakciókat a gazdasági tárca vezetője, Kóka János hagyta jóvá. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentést tett ugyan, a nyomozások azonban vádemelés nélkül fejeződtek be. Kóka az SZDSZ elnökeként jelentős szerepet játszott a párt gazdasági és erkölcsi összeomlásában. A liberális párt pereskedésekkel záruló elnökválasztások után félmilliárdos tartozást hagyott maga után. A 2010-es bukást követően Kóka visszatért az üzleti életbe, 2011 óta a Cellum Global Zrt. elnök-vezérigazgatója és a Cellum Bulgaria igazgatósági elnöke. A mobilfizetési megoldásokat kínáló vállalkozást Gyurcsány Ferenccel közösen alapította. Az utóbbi időben a Doktor24 Medicina Zrt. elnöke, amely cég a munkahelyteremtésben elért eredményei alapján majdnem háromszázmilliós állami támogatást is kapott a jelenlegi kormánytól, amellyel egyébként Kóka – a 168 Órának adott interjú szerint – egyetért abban, hogy a közellátás és a magánegészségügyi ellátás szétválasztása indokolt.

Kapcsolódó írásaink

Ha vörösbáró, akkor Gyurcsány Ferenc

ĀBűncselekmények határát súroló tranzakciók, haverok és természetesen egy feleség, akinek édesanyja belépőkártyát jelentett a baloldali topmilliárdosok közé