Belföld

Könnyítés lenne a családoknak az ingyenes net

Kutatás igazolja a digitális oktatási rend sikerét, egyúttal a nemzeti konzultációban felvetett támogatási lehetőséget

A nemzeti konzultációban a kormány számos kérdés mellett arra is kíváncsi, az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy a járvány alatt az iskolás gyereket nevelő családok és tanárok számára legyen ingyenes az internet. A Kopp Mária Intézet több kutatást is végzett a közelmúltban, amelyben rákérdezett a gyermekek és a pedagógusok internetezési szokásaira.

Könnyítés lenne  a családoknak az ingyenes net
A szülők többségének nem okozott gondot az otthoni tanulás biztosítása
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Értékteremtő gyermeknevelés – szülői és pedagógusi szemszögből című országos reprezentatív kutatása során ez év januárjában negyedik osztályos gyermekek szüleit és taní­tóit kérdezte. A válaszokból kiderült, a járványhelyzet előtt a pedagógusoknak alig fele tartotta a kapcsolatot a szülőkkel a közösségi oldalakon, és huszonkilenc százalékuk e-mailben. A digitális eszközök használata a felmérés idején még inkább problémaként jelent meg a szülők és a tanítók részéről egy­aránt. Míg januárban a pedagógusok többsége és a szülők kétharmada is úgy gondolta, szükség volna segítségre a gyermekek biztonságos és értelmes médiahasználatának biztosításához, áprilisban, a következő felmérés során a gyermeket nevelőknek már csak a negyede vélekedett így.

A KINCS a Koronavírus családokra gyakorolt hatása címmel végzett tavaszi felmérésében egyébként a digitális oktatás kapcsán arra is rákérdezett, hogy mennyire jelent gondot a családoknak az otthonról való tanulás. Kiderült, a szülők hatvan százalékának nem, ám csaknem negyedének viszont nehézséget okozott az otthonról történő tanulás segítése.
A válaszokból az is kiderült, hogy a lekérdezés időszakában a családok több mint felében rendszeresen tanulnak a szülők a gyermekekkel. Legtöbben a falvakban élők közül nyilatkoztak úgy, hogy most gyakrabban kell tanulniuk a gyermekekkel, mint korábban. Az otthoni tanulásban leginkább a kisvárosokban élőknek volna szüksége segítségre.

A felméréseinkből is látszik, hogy a nemzeti konzultációban felvetett ingyenes internethasználat megkönnyítené az iskolás gyermekek és pedagógusok otthoni munkáját. Már az internet áfájának csökkentése is olyan lépés volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy a családok internetelérése magas legyen. Ma már a háztartások internet-ellátottsága eléri a kilencvennyolc százalékot – közölte a lapunkkal Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom