Belföld

Szabadságunk garanciája az eladósodás elkerülése

Hétértékelő. Ha alkalmatlan vagy teszetosza a főváros vezetése, a kormánynak kell megóvnianemzeti jelképünket a pusztulástól – mondta Kiszelly a Lánchídról

A baloldal alighanem politikai állóháborúra készül a Lánchíd kapcsán, s az is látszik, mindig a polgári kormány kénytelen megoldani a baloldal által hátrahagyott beruházásokat – erről is beszélt lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

Szabadságunk garanciája az eladósodás elkerülése
Karácsony Gergelyék teli kasszát örököltek, mégis panaszkodnak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány továbbra is kézben tartja az ország pénzügyeit. Miközben világszerte, még Németországban is elszabadul az adósság, nálunk ez nem jellemző, a biztonság és a növekedés pedig a múlt héten elfogadott jövő évi költségvetésben foglaltak alapján továbbra is fontos. Vagyis az unortodox modell kiállta a járvány próbáját is, sőt, sikertörténetnek bizonyult – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Rámutatott: az eladósodás elkerülése a szabadságunk garanciája. Vagyis a kormány felelős pénzügyi politikát folytat, nem csábult el, és így folytatódhat a középosztály gyarapodása. A magyar válságkezelés sikerét mutatja az is, hogy ismét javulnak a foglalkoztatási mutatók, óvatos újrakezdés indult el, főleg a vendéglátásban.

Ami az uniós szinteket illeti, a visegrádiak eközben egységesek, ezt pénteki tanácskozásukon is bizonyították, s ismét óriási sikert értek el, érveiket Brüsszelben is elfogadták, úgy néz ki, a mezőgazdasági és kohéziós támogatások mégsem csökkennek a következő költségvetésben olyan mértékben, mint azt még Juncker idején tervezték az Euró­pai Bizottságban. A gazdaság újraindítását célzó 750 milliárd eurós csomagról még vita folyik, hazánk vélhetően nem fog vétózni, ám szeretnénk elérni, hogy az egész EU eladósodását jelentő eszköz „egyszeri bűnbeesés legyen” – részletezte.

Ha alkalmatlan vagy teszetosza a főváros vezetése, a kormánynak kell megóvnia nemzeti jelképünket a pusztulástól – kommentálta Kiszelly azt a múlt heti bejelentést, miszerint ha Karácsony Gergelyék rövid időn belül nem lépnek a Lánchíd felújítá­sáért, a Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a kormány vegye át a beruházást. A politológus szerint alighanem ennek hatására jelentették be Karácsonyék, hogy heteken belül kiírják a közbeszerzési pályázatot. Vagyis a kormányoldali határozottságnak máris van némi hatása. Megjegyezte, a főváros számláján száznyolcvanmilliárdnyi államkötvény van, s több, korábban fideszes vezetésű önkormányzatnál is teli kasszát hagytak hátra. Mégis, a baloldal folytatja a vitát a forrásokról.

Karácsonyék túszul ejtették a fővárost, illetve a Lánchidat – fogalmazott ennek kapcsán Kiszelly, aki szerint a felelősséget a kormányra akarják hárítani. A baloldal alighanem politikai állóháborúra készül, s az is látszik, mindig a polgári kabinet kénytelen befejezni a baloldal által hátrahagyott beruházásokat, mint például korábban a 4-es metrót vagy a Várbazárt.

Zajlik a nemzeti konzultáció, Kiszelly szerint ez sikeres eszköze a közvetlen demokráciának, irigyelnek is minket ezért a Nyugaton. Az ottani társadalmakat ugyanis nem kérdezték meg például a bevándorlásról. Az ellenzék is próbálkozott hasonlóval, ám ezek a kísérletek nem voltak sikeresek, ezért támadják most a kormány akcióját. Kvázi versenyeznek, ki tud több ívet összeszedni, ám ez legfeljebb szánalmas próbálkozás – magyarázta Kiszelly.

Kapcsolódó írásaink

Már Gyurcsánnyal vetekszik Karácsony

ĀHétértékelő. Kiszelly: Tíz éve diktatúráznak, látszik, hogy B kategóriás politikusok, nincs semmi innováció a baloldalon, s most emiatt visszatértek a régi, recsegő lemezhez