Belföld

Nyomás alá helyezték az ombudsmant a Soros-szervezetek

Ezen a héten dönthet a parlament a szegregációbizniszt megszüntető jogszabályról, miközben Gyöngyöspatán információink szerint már uzsorások várják a százmilliós kártérítést

A Soros-féle NGO-k azt követelik Kozma Ákos ombudsmantól, lépjen fel a szegregációbizniszt megakadályozni hivatott törvénymódosítás ellen. A jogszabályt beterjesztő fideszes Horváth László szerint a pénzbeli kártérítés semmilyen formában nem szolgálja a helyben élők közötti békét.

Nyomás alá helyezték az ombudsmant a Soros-szervezetek
Gyöngyöspata. Hosszú lehet a kártérítésről hozott döntés árnyéka
Fotó: MH

Gyakorlatilag az összes hazai Soros-szervezet aláírta azt a levelet, amelyben felszólítják Kozma Ákos ombudsmant, lépjen fel a törvénymódosítás ellen, amely „megakadályozná a jogellenesen elkülönítve oktatott roma gyerekek pénzbeli kárpótlását”. A többek között a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ, az Amnesty International, a Háttér Társaság, a Romaversitas, az Ökotárs Alapítvány és az Autonómia, továbbá a százmilliós gyöngyöspatai kártérítést kiperelő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány, valamint a gyöngyöspatai roma önkormányzat által szignált kiáltvánnyal összesen huszonnégy szervezet helyez nyomást az általános jogok biztosára. Követelik, szólaljon fel a parlamentben, amikor a fideszes Horváth László által jegyzett, a kormány támogatását is bíró javaslat vitája zajlik, és jelentse ki, hogy az az Alaptörvénybe és az uniós jogba ütközik. Ha pedig azt mégis elfogadja a Ház, forduljon azonnal az Alkotmánybírósághoz, kérve a jogszabály megsemmisítését. Ezen túlmenően határozott kiállást várnak el az ombudsmantól a „romák és segítőik védelmében”.

Ismeretes, miután a Kúria döntése nyomán mindenképp pénzben kell kifizetni az érintett romáknak megítélt sérelemdíjat, Horváth László bejelentette, azért, hogy a jövőben ez ne így legyen, s ilyen esetekben természetben, azaz képzésekkel és oktatással lehessen kárpótolni az érintett diákokat, törvénymódosítást javasol. Közölte, ezzel véget érhet a „szegregációbiznisz”. Az indítványról akár már a héten dönthet a parlament. Az állam egyébként lényegében átvállalja a nehéz anyagi helyzetben lévő Gyöngyöspata helyett a kárpótlás kifizetését.

Hamarosan kiderülhet, mire mennek az érintettek a nekik megítélt kártérítéssel – mondta lapunknak Horváth László. A Heves megyei 2. számú egyéni választókerület fideszes országgyűlési képviselője továbbra is úgy véli, igazságtalan és megosztó döntést hagyott jóvá a Kúria, és ez semmilyen formában nem szolgálja a helyben élők közötti békét. Amint arról többször beszámoltunk, a legfelsőbb bírói testület a közelmúltban jóváhagyta azt a bírósági ítéletet, amelyben csaknem százmillió forintot ítéltek meg a helyi általános iskola szegregált diákjainak.

A képviselő az ítélet nyomán korábban arról beszélt lapunknak, a településen olyanok is kapnak kártérítést, akik miatt sem tanulni, sem tanítani nem lehetett, akik agresszorok voltak, s akik miatt sokaknak ott kellett hagyniuk az iskolát. Volt diák, aki ötszáz órát hiányzott, mégis szegregációért kap támogatást.

A kártérítést kapók közül többen uzsorakölcsönt vettek fel, mert arra számítottak, hogy a pénzüket azonnal megkapják a másodfokú bírósági ítélet után. Mivel ez nem következett be, a kamatos kamat miatt immár többet kell(ene) visszafizetniük, mint amennyit kaptak. További gond, hogy információink szerint az uzsorás família gyermekei szintén ugyanabba az iskolába járnak, ahová azoknak az utódai, akik a kölcsönt kapták. Egy helyi, neve elhallgatását kérő roma önkormányzati képviselő szerint tapintható a feszültség. Szerinte az ügyet kirobbantó alapítvány képviselői nem törődtek azzal, milyen gyűlölethullámot generálnak mind helyben, mind országosan. Szemmel látható, hogy nekik egyetlen dolog számított, a bajkeverés.

Kapcsolódó írásaink