Belföld

Végleg megszűnhet a szegregációbiznisz

A gyöngyöspatai kártérítés kifizetését csak más feladatok terhére lehet megoldani – hangsúlyozta Horváth László

Akár már a jövő héten elfogadhatják azt a törvényjavaslatot, amely végleg ellehetetlenítené a Soros-féle szervezetek által gründolt szegregációbizniszt. A Horváth László fideszes országgyűlési képviselő által jegyzett tervezet szerint a jövőben a bíróságok pénz helyett csakis oktatás és továbbképzés formájában kárpótolhatnák a bizonyítottan szegregációt elszenvedő diákokat.

Végleg megszűnhet a szegregációbiznisz
„Most mind a tankerület, mind az önkormányzat a Kúria írásos ítéletét várja”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Sem az önkormányzatnak, sem a tankerületnek nincs annyi pénze, hogy a bíróság által kiszabott, csaknem százmillió forintos büntetés ráeső részét kifizesse – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Horváth László, a Heves megyei 2. számú egyéni választókerület országgyűlési képviselője. Emlékeztetett, már korábban beadta azt a jogszabálytervezetet, amelyet a köznevelési törvény módosításakor tárgyal hamarosan a parlament. Ha minden jól megy, akár már a jövő héten életbe léphet az új szabályozás.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, megszűnik a Soros-féle szervezetek által támogatott szegregációbiznisz, a bíróságok pénz helyett csakis oktatás és továbbképzés formájában kárpótolhatnák a bizonyítottan szegregációt
elszenvedő diákokat. Az, hogy a Kúria helybenhagyta a bíróság ítéletét a gyöngyöspatai ügyben, rendkívül sok embert teljes joggal háborított fel – mondta Horváth László. Felidézte, az egyik kártérítést nyert volt tanuló – aki több mint hárommillió forintra számíthat – tizenhat éves korára hat osztályt végzett el, háromszor bukott, majd kimaradt az oktatásból. Ennél az esetnél is a tanintézményt tették felelőssé, annak ellenére, hogy a fiatal valamivel több mint kétezer órát hiányzott a tanintézményből. Ez két év, mégis a teljes időszakra ítéltek neki kárpótlást, ami finoman szólva is bántja az emberek igazságérzetét – tette hozzá a képviselő. Az érintett egykori diák egyébként már végrehajtási eljárást is indított Gyöngyöspatával szemben.

Fővárosi tüntetés februárban „Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata!” jelszóval. Jól fizetett sorosista jogvédő aktivisták, szépen kereső „áldozatok”
Fővárosi tüntetés februárban „Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata!” jelszóval. Jól fizetett sorosista jogvédő aktivisták, szépen kereső „áldozatok”
Fotó: MH/Katona László

Most mind a tankerület, mind Gyöngyöspata a Kúria írásos ítéletét várja – közölte Horváth László. A kártérítés kifizetését csak más feladatok terhére lehet megoldani, azaz vagy az önkormányzat tevékenységei közül kellene sokat megszüntetni, vagy a tankerületnél a pedagógusok bérét csökkenteni. Egyik sem lehet megoldás, így viszont mindenképpen szükség lesz az állam segítségére – mutatott rá a képviselő. Kijelentette: a törvényjavaslat fő üzenete, hogy ne gondolja senki, hogy az iskolakerülés és/vagy az agresszió révén pénzhez lehet jutni.

Korábban az ügyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, bár az érintett időszak nagyobb részt az előző kormány mandátumára esett, az ügy fontosabb ennél, elvi természetű. A kabinet célja, hogy a magyar emberek otthon érezzék magukat a hazájukban, így saját településükön is. Nem fordulhat elő, hogy azért, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában – fogalmazott a kormányfő. Megjegyezte,
a Soros-szervezetek indították el az ügyet, amely „pénzszerzési akciónak is elmegy”, de van támadási éle is a többséggel szemben.

Kapcsolódó írásaink