Belföld

A baloldal csak toporzékol

Szánthó: Politikailag és morálisan is megerősödve lett túl a védekezés első szakaszán a kormány, míg az ellenzéknél a becstelenség csoportnormává érett

A baloldali pártok egyetlen járvány elleni kormányzati lépést sem támogattak, ellenezték a koronavírus-törvényt, a gazdaságvédelmi akciótervet, a lélegeztetőgépek és az egészségügyi eszközök beszerzését, az érettségi megtartását, követelték, majd támadták a digitális oktatást. Szánthó Miklóst kértük fel az elmúlt hónapok értékelésére.

A baloldal csak toporzékol
Leszerepeltek. Soproni Tamás, Karácsony, Molnár Zsolt és Gy. Németh Erzsébet
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A járvány elleni össznemzeti védekezés során sajnos az ellenzéki erők csak ráerősítettek arra a jogos előítéletre, hogy számukra egyre elviselhetetlenebbé kezd válni a hatalmon kívüli lét – nyilatkozta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. A járvány elleni védekezés első szakasza most zárul, visszatekintve az elmúlt hónapokra elmondható, hogy a baloldali pártok egyetlen olyan kormányzati lépést sem támogattak, ami hozzájárult volna a járványügy sikeres kezeléséhez. Így többek között ellenezték a koronavírus-törvényt, a gazdaságvédelmi akciótervet, a lélegeztetőgépek és az egészségügyi eszközök beszerzését, az érettségi megtartását, követelték, majd támadták a digitális oktatást.

Szánthó kifejtette, a nyílt társadalom eszmeisége által irányított hazai balliberális sajtó, az „értelmiség” és a „civiljeik”, valamint az általuk diktált napirend alapján működő fakenews-pártok komoly mentálhigiénés problémákkal küzdenek: rendkívül frusztráltak, szerepzavarban toporzékolnak és strandbüfé-stílusban utasítanak el mindent, amit a kormánypártok javasolnak. Szerinte így volt ez a járvány alatti jogalkotás során is, csakhogy itt pártérdekek helyett sokkal komolyabban kellett volna figyelembe venni az ország közegészségügyi érdekét.

„A haribogerincű baloldali pártok, ide értve ma már a Jobbikot is, inkább választották a gáncsoskodást, a percpolitizálást, mely azonban nagyon súlyos következményekkel is járhatott volna. Gondoljunk csak arra, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadásának lassítása miatt annak is fennállt a veszélye, hogy a védekezéshez nélkülözhetetlen jogszabályok pár napra hatálytalanná válnak” – fogalmazott az igazgató.

A kormányzat tevékenységén mindezzel szemben megmutatkozott – folytatta értékelését Szánthó –, hogy ez egy tűzben, pontosabban válságokban edzett kabinet, amely több természeti és gazdasági katasztrófával nézett már szembe 2010 óta, mégpedig sikeresen. Bár a konfliktusvállalást és harci szellemet a mai elpuhult nyugati közélet nem tartja számon politikai erényként, most tipikusan ilyen, gyors és határozott dinamizmusra volt szükség a teszetoszáskodás helyett, és természetesen lehetett alapozni az elmúlt években az országban megteremtett társadalmi stabilitásra is – fejtegette. Egyértelmű, hogy a kormányzat nemcsak politikailag, hanem morálisan is megerősödve lett túl a járvány elleni védekezés első szakaszán, míg az ellenzékről végérvényesen bebizonyosodott, hogy esetükben a becstelenség jóformán kiszámítható csoportnormává érett – húzta alá lapunknak Szánthó Miklós.

Kapcsolódó írásaink