Belföld

Áldozati szerepben tetszeleg az ellenzék

Hétértékelő. Az önkormányzatoknak jövőre 122 milliárddal több jut az idei költségvetési összegnél

A szocialisták álhírgyártásáról és az ellenzéki sajtó sokat hangoztatott függetlenségéről is lehullott a lepel Korózs Lajos álmentős videója kapcsán – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus.

Áldozati szerepben tetszeleg az ellenzék
Fotó: MH/Purger Tamás

Végleg lehullott a lepel a tudatos ellenzéki álhírgyártásról, amely végigkísérte a koronavírus-járvány teljes időszakát – mondta lapunknak Deák Dániel politológus. Hozzátette, az MSZP videóhamisítási botránya mindenki számára egyértelművé tette, hogy az ellenzék és az ellenzéki sajtó minden eszközt képest bevetni hamis üzeneteik népszerűsítésére. Ugyanakkor – fogalmazott a XXI. Század Intézet vezető elemzője – a korábbi próbálkozásaikhoz hasonlóan ismét magukat lőtték lábon, Németh Athina kapcsán hamar lebukott az álhírgyár. Ráadásul a gyanú szerint pánikkeltésre is alkalmas volt Korózs Lajos videója, így várhatóan jogi szinten is lesz következménye a botrányos ügynek.

Deák úgy véli, a politikai következmények világosak, több közvélemény-kutatás szerint is az ötszázalékos parlamenti küszöb alatt van az MSZP, miközben a Fidesz–KDNP erősödött. Ez a magyar és a nemzetközi politikában is szokatlan, hiszen a ciklusok közepén általában a kormányoldal vissza szokott zuhanni, míg az ellenzéket az építkezés jellemzi, jegyezte meg. Emellett szerinte az ellenzéki sajtó sokat hangoztatott függetlenségéről is lehullott a lepel, hiszen utánajárás nélkül kész tényként kezelték az ellenzéki pártok és az álmentőtiszt, Németh Athina elképesztő állításait.

Az elemző szerint az ellenzék politikai dilettantizmustól szenved, amatőr hibákat vétenek. Az ellenzéki vezetésű településeken, így a fővárosban is folyton bizonyítják: nemhogy az országot, egy települést sem képesek irányítani. Ennek azért van jelentősége, mert például Budapestet olyan ellenzéki szivárványkoalíció vezeti, amely 2022-ben az ország irányítását is át kívánja venni. Márpedig a fővárosban is hibát hibára halmoztak Karácsony Gergely vezetésével az ellenzéki koalíció pártjai, a koronavírus-járvány során felmutatott tétlenkedés mellett a Lánchíd felújítása is kifogott rajtuk – szögezte le. Minden állításukkal ellentétben a szükséges pénz rendelkezésre áll, ezt Tarlós István és Fürjes Balázs több alkalommal igazolta.

Hasonló ellentmondásba kerültek az ellenzéki városvezetők a jövő évi költségvetés kapcsán. Miközben azt állítják, a kormány „kivérezteti” az önkormányzatokat, a büdzsé tervezetében 857 milliárd forint támogatás szerepel, ami 122 milliárddal több az idei összegnél. Ráadásul a várható gazdasági növekedésnek köszönhetően az iparűzési adóbevételük is jelentős lehet, amely Buda­pest esetében 2010-hez képest kétszáz százalékkal növekedett – mutatott rá Deák.

Az ellenzék azért tetszeleg áldozati szerepben, mert ettől remélnek plusz szavazatokat és olyan kormányellenes hangulat kialakulását, amellyel nekifuthatnak majd a 2022-es választásnak. Mint mondta, azt remélik, saját kudarcaikat el tudják leplezni és a választók nem őket, hanem a kormányt teszik felelőssé a romló állapotokért az ellenzéki vezetésű településeken. Ezért a kormány számára fontos a tények következetes kommunikálása és a kapcsolattartás a választókkal.

Kapcsolódó írásaink

A migráció veszélye még nem múlt el

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán: Egy erősödő Magyarország emlékezett meg Trianon századik évfordulójáról, az elmúlt tíz évben szakítottunk a belénk nevelt kishitűséggel

Követi az MSZP-t a lejtőn a Jobbik

ĀHétértékelő. A 2010-es kormányalakítás tizedik évfordulóján is magas a Fidesz–KDNP támogatottsága, míg a baloldal legerősebb pártja is csupán tíz százalékot vonz