Belföld

„Szó sincs valódi politikai menedékkérelmi hullámról”

Bakondi György: A fiatal, életerős férfiak – akik naponta próbálnak átjutni a határon – egyszerűen csak le akarják küzdeni ezt az akadályt, és embercsempészek segítségével igyekeznek minél hamarabb Ausztriába, de még inkább tovább, Németországba jutni

A pandémia idején bebizonyosodott, hogy politikai akarat esetén a határ igenis lezárható, az Európai Unió külső határai megvédhetők, és az unió határától minél távolabb meg lehet fékezni a migrációt – hangsúlyozta lapunknak Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

„Szó sincs valódi politikai  menedékkérelmi hullámról”
Nagyon fontos volt, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a kockázatokat, hiszen azok, akik illegálisan jutnak át határszakaszokon, egészségvédelmi kontrollon sem mennek keresztül
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– A napokban bejelentették: több katona és rendőr szolgál a határoknál. Mit jelent ez pontosan?

– Folyamatosan azt hangsúlyoztuk a határőrizettel kapcsolatban, hogy mindig a szükséges létszám van jelen a helyszínen, emellett a magyar hatóságok technikailag is – hőkamerákkal, éjjellátó eszközökkel – belátják a határszakaszt.

– Milyen következtetést lehet levonni az elmúlt napok, hetek adataiból?

– Kijelenthetjük, hogy a koronavírus-járvány időszakához képest jelentős növekedés tapasztalható a migránsok számában. A pandémia idején a balkáni térség nemzetállamai – a görög–török határig bezárólag – rendkívül szigorú határőrizeti intézkedéseket vezettek be. Rendőri és katonai egységeket is igénybe vettek – Szerbiában például a határtérségekben tartózkodó mintegy kilencezer főnyi ille­gális bevándorlót táborokba szállították, amelyek őrizetét átvette a szerb hadsereg –, így vissza is esett az illegális határátlépési kísérletek száma. Bebizonyosodott tehát, hogy politikai akarat esetén a határ igenis lezárható, az Európai Unió külső határai megvédhetők, és az unió határától minél távolabb meg lehet fékezni a migrációt. Azonban ha nincs meg a politikai akarat, vagy ha az másra irányul, akkor az illegális bevándorlással hosszú távon számolni kell. Még azok az elképzelések is feltétlenül felülvizsgálatra szorulnak, amelyek szerint illegális bevándorlókat hoztak volna be az unió területére azért, hogy pótolják a szükséges munkaerő-kapacitást, hiszen a járvány idején több százezer ember veszítette el állását, megélhetését, ezért úgy vélem, elsősorban róluk kell gondoskodni.

– Sokan tartanak attól, hogy az illegális bevándorlás immár nem csupán biztonsági, hanem a járványnak köszönhetően egészségügyi kockázatot is jelent. Ön hogyan látja ezt?

– Magyarországon első lépésként a járvány megjelenésekor megállítottuk a tranzitzónába érkező menedékkérők befogadását. Tettük mindezt azért, mert a migránsok nagy számban Iránon át érkeztek, amely ebben az időszakban a járvány gócpontjának számított. Nagyon fontos volt tehát, hogy a migrációs kockázatokat – kiegészülve az egészségügyi kockázatokkal – minimálisra tudjuk csökkenteni, hiszen azok, akik illegálisan jutnak át határszakaszokon, egészségvédelmi kontrollon sem mennek keresztül.

– Az Európai Unió Bíróságának májusi döntését figyelembe véve bezárták a tranzitzónákat. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: új eljárásrendet kell bevezetni. Mit lehet erről tudni?

– Az Országgyűlés előtt van az a jogszabálytervezet, amely úgy módosítaná az eljárást, hogy a tartózkodási országban lévő magyar nagykövetségnél kell benyújtani me­nedékkérelmet.

– Nem lesznek így túlterhelve a követségek?

– Ezeknek az embereknek nem az a céljuk, hogy Magyarországon menekültstátust kapjanak, hanem az, hogy hazánkon keresztül eljussanak az Európai Unió leggazdagabb országainak egyikébe. Oda kívánnak eljutni, ahol amúgy is nagy tömegben vannak már, ahol ott tartózkodnak a rokonaik. Szó sincs valódi politikai menedékkérelmi hullámról, hiszen Görögországban, Szerbiában sem üldöznek egyetlen bevándorlót sem. A tranzitzónák esetében azt láttuk, hogy javarészt családok, idősek – családegyesítés címen – próbáltak oltalmi státust kapni, de a fiatal, életerős férfiak – akik naponta kísérleteznek átjutni a szerb–, román–magyar határszakaszon – nem fordítanak erre figyelmet, energiát, ők egyszerűen csak le akarják küzdeni azt az akadályt, amit a magyar határrendészeti rendszer okoz, és embercsempészek segítségével igyekeznek minél hamarabb Ausztriába, de még inkább tovább, Németországba jutni.

– Előfordulhat-e az, hogy a bevándorló nem a magyar, hanem a célország konzulátusának ajtaján fog bekopogtatni?

– Ez legyen a célországok problémája. Ha például Berlin ad menedékkérelmet a migránsnak, azt gondolom, egyúttal egy repülőjegyet is mellékel, és akkor a bevándorló eljuthat Németországba. Azonban ez semmiképp sem jelentheti azt, hogy akkor ő Magyarországon keresztül fog eljutni a célországba. Bár ha a menedékkérő politikai menedékjogot kap, akkor olyan ideiglenes úti okmányt is kiutalnak neki, amelynek segítségével utazhat az Európai Unió területén.

– Számít-e a magyar kormány újabb vitára Brüsszellel az új eljárásrend-tervezet kapcsán?

– Nem szeretném az ördögöt a falra festeni, de biztos, hogy az Európai Bizottság hétpontos migrációs paktumtervezetének vannak olyan pontjai, amelyek a magyar fél által nem fogadhatók el. Aktívak leszünk, hogy érvényesítsük a magyar érdekeket. Pozitív, hogy legutóbb a szlovén belügyminiszter nyilatkozata alapján már hét európai uniós tagállam elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. Azokat a pontokat, amelyek a jogszerűséget, a hatékonyságot, a belső biztonságot erősítenék az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében, akceptáljuk, ám nyilvánvalóan nem vagyunk hajlandók a magyar szuverenitást feladni, és nem fogunk beleegyezni abba, hogy az európai hatóságok Brüsszelben megmondják, hogy a magyar embereknek kikkel kell együtt élniük Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom