Belföld

Jogsértő óvoda-összevonás Pestszentlőrincen

A DK-s polgármester, Szaniszló Sándor visszaélt veszélyhelyzeti jogkörével a kormányhivatal határozata szerint

Budapest Főváros Kormányhivatalának állásfoglalása szerint Szaniszló Sándor, az MSZP-ből a Demokratikus Koalícióba februárban átigazolt XVIII. kerületi polgármester a veszélyhelyzetre hivatkozva, rendkívüli eljárással jogsértően vonta össze Pestszentlőrinc és Pestszentimre húsz óvodáját és kilenc tagintézményét.

Jogsértő óvoda-összevonás Pestszentlőrincen
Fotó: MH

Megírtuk, az érintettek petícióval tiltakoztak a polgármester döntése ellen, majd kezdeményezték a kormányhivatalnál a határozat jogszerűségének vizsgálatát.

A szülők által indult aláírásgyűjtés során arra hívták fel Szaniszló Sándor figyelmét, hogy döntésével nem csupán munkahelyeket veszélyeztet, hanem a kerületi gyermekek érdekeit is.

Meggyőződésük, hogy a döntés ellentétes a veszélyhelyzeti eljárásra vonatkozó törvénnyel, és a polgármester hibás jogértelmezéssel kifejezetten visszaélt a járvány okán kapott felhatalmazással. A szülők bármilyen változtatást csak a veszélyhelyzetet követő érdemi egyeztetés után tartanának elfogadhatónak, ezért a határozat visszavonását követelték a kerület DK-s polgármesterétől.

A több száz aláírást tartalmazó petíciót Szaniszló Sándor figyelmen kívül hagyta, ám mindezt aligha teheti a kormányhivatal állásfoglalása után. Ennek alapján Sára Botond kormánymegbízott törvényességi felhívással élt, amelyben indítványozta, hogy a polgármester a jogsértő helyzet megszüntetése érdekében a határozatot helyezze hatályon kívül. A kormánymegbízott emlékeztette Szaniszlót, hogy a katasztrófavédelmi törvény alapján nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezésének kérdésében, s felhívta a polgármester figyelmét arra is, hogy az átszervezéshez szükséges véleményezés sem törvényesen zajlott. A XVIII. kerületi önkormányzat információink szerint észrevételt tesz a határozat ellen, így az óvodaátszervezés ügye jogerősen még nem zárult le, a szülők még nem lélegezhetnek fel.

Kapcsolódó írásaink