Belföld

Karácsony célkeresztjében a jobboldali kerületek

Kerékpárutak és útfelújítások mellett a HÉV végállomásához tervezett P+R-parkoló megépítését is lefújta a főpolgármester Csepelen

Csak a balliberális vezetésű kerületeket támogatják, mindenki mást diszkriminálnak Karácsony Gergelyék – közölte megkeresésünkre a fideszes vezetésű csepeli önkormányzat. Az elkaszált útfelújításokra egytől egyig megvoltak a tervek és a fedezet is.

Karácsony célkeresztjében a jobboldali kerületek
A Borbély Lénárd vezette önkormányzat szerint Karácsony Gergely cserbenhagyta a csepelieket, pedig a kerület nem ezt érdemli
Fotó: MH/Purger Tamás

Karácsony Gergely főpolgármester cserbenhagyta a csepelieket, a kerület nem ezt érdemli – közölte lapunkkal a Borbély Lénárd vezette csepeli önkormányzat annak kapcsán, hogy a főpolgármester a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel élve májusban olyan, a következő négy évre vonatkozó fővárosi útfelújítási koncepciót fogadott el önhatalmúlag, amely szinte kizárólag a jobboldali önkormányzatokat érinti hátrányosan.

A csepeli, de fővárosi kezelésben lévő utak – mint például a Táncsics Mihály utca, a Szállítók útja, a Védgát és a Szent László utca – felújítására már megvoltak a kivitelezési tervek, lefolytatták a közbeszerzési eljárásokat, és az anyagi fedezet is rendelkezésre állt. „Miután Budapest 2020-as költségvetése harmincmilliárd forinttal lett nagyobb, mint a 2019-es, számunkra világossá vált, hogy a több pénzből csak a balliberális vezetésű kerületek kaphatnak többet, és mindenki mást diszkriminálnak” – tudatta az önkormányzat, közölve, a felelősség egy személyben Karácsony Gergely főpolgármestert terheli, aki a döntést a veszélyhelyzetre hivatkozva hozta meg.

A kerületvezetés érdeklődésünkre azt is elmondta, nemcsak az útfelújításokat, más projekteket is elkaszált Karácsony. Elmarad például két másik kerülettel közösen elnyert, 2,4 milliárd forintnyi kerépárút-fejlesztés, amellyel Csepelen 840 millió forint értékű hálózat épült volna meg, de ezzel együtt leállítják és visszavonják a HÉV végállomásához tervezett P+R-parkoló megépítését is, ami szintén milliárdos beruházás lett volna.

Korábban megírtuk, a főpolgármester döntése nyomán a XII. kerületben elmarad a már igencsak rossz állapotban lévő Béla király út, Böszörményi út rekonstrukciója. A XVI. kerületben a Rákosi, a Szlovák és Ostoros utak felújítását, illetve egy Budapestet és Csömört összekötő kerékpárút-fejlesztést halasztanak el. Csepelhez hasonlóan a XVII. kerület sem részesül semmilyen fővárosi útfelújítási forrásból.

Az önkormányzati választások óta eltelt fél év azonban igazolta, hogy azért van, amire akad forrás. A több tucatnyi fővárosi tanácsnok bére és a hivatali fizetésemelések mellett van fedezet például a Bajnai Gordon villájához vezető utca felújítására is.

Nemet mond a párbeszédre a városháza

A főpolgármester már a látszatra sem ad, lefújta az egyeztetést a kormánnyal
A főpolgármester már a látszatra sem ad, lefújta az egyeztetést a kormánnyal
Fotó: MH/Purger Tamás

Elmarad a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának keddre tervezett ülése, mert a főpolgármester új időpont ajánlása nélkül lemondta a korábban közösen kitűzött egyeztetést – közölte a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért felelős államtitkára. Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta, miközben az álláspontok érdemi egyeztetése sok kérdésben megtörtént, és a végleges napirend megállapítása folyt, a kormányoldalt meglepetésként érte Karácsony lépése. Azaz a városháza bizonytalan időre elhalasztja a főváros–kormány-párbeszéd megtartását. Fürjes szerint szerettek volna közösen megoldást találni a Lánchíd felújítására. A kormány készen áll az önkormányzati finanszírozás szakmai és politikai kérdéseinek megtárgyalására is – tette hozzá. Karácsony később azzal indokolta a távolmaradást, hogy a jövő évi költségvetés tervezete túlzott elvonással sújtaná Budapestet és az önkormányzatokat.
(KD)

Kapcsolódó írásaink