Belföld

Törökországból érkeztek orvosi felszerelések Budapestre

Törökországból érkezett adományt, arcvédő pajzsokat és kézfertőtlenítőket adtak át kedden Budapesten. Az orvosi felszerelések három kamionnal érkeztek.

Törökországból érkeztek orvosi felszerelések Budapestre
Suat Karakus, az adományt megszervező Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) török-magyar tagozatának alelnöke (b), Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete (k) és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j)
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Suat Karakus, az adományt megszervező Török Külgazdasági Kapcsolatok Tanácsa (DEIK) török-magyar tagozatának alelnöke a csepeli átadóünnepségen elmondta: török vállalatoktól 50 ezer arcvédő pajzsot, 16 ezer kézfertőtlenítőt és 20 ezer magas alkoholtartalmú, illatosított kézfertőtlenítőt szereztek be Magyarország számára.

A török üzletember úgy látja, hogy az összefogás a járvány után is folytatódik a két ország között, és az együttműködés még több területére terjedhet ki.

Az adományt átvevő Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a koronavírus-járvány idején Magyarország nagyrészt Keletről kapott segítséget, ezen belül a türk világ szinte valamennyi országától.

Azt mondta: Magyarországon a közös erőfeszítések eredményeképpen sikerült elhárítani a közvetlen egészségügyi vészhelyzetet, így „minden erőnket a gazdasági vészhelyzet elhárítására tudjuk fordítani”. De a veszély nem múlt el, bármikor visszajöhet a baj - tette hozzá -, hangsúlyozva, hogy a következő hónapokban sok figyelmet kell fordítani az egészségügyi felszerelések felhalmozására.

Magyar Levente úgy fogalmazott: Magyarország a járvány első heteiben szembesült azzal, milyen kitettséget jelent, hogy bizonyos védőfelszereléseket nem gyárt. Hozzátette: ezen részben már változtattak, illetve változtatnak, de továbbra is nagy mértékben számítanak „azokra a barátainkra”, akik gyártanak ilyen eszközöket és segítenek ebben a nehéz helyzetben.

Ahmet Akif Oktay budapesti török nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökországnak és Magyarországnak hatékony intézkedésekkel sikerült alacsonyan tartania a járvány áldozatainak számát, a károkat. A diplomata szerint a két ország sikeresen vizsgázott szolidaritásból, és több más országnak is segítő kezet nyújtott.

Az ünnepségen Magyar Levente köszönetet mondott Adnan Polatnak is, a DEIK török-magyar üzleti tagozata elnökének az adomány megszervezéséért.

Kapcsolódó írásaink