Belföld

Karácsony a közgyűlés nélkül dönt

A parlament több mint húsz alkalommal ült össze a veszélyhelyzet idején, a főpolgármester nem egyeztet a frakciókkal

Továbbra is karanténban tartja a Fővárosi Közgyűlést Karácsony Gergely. Egy személyben határozhat ismét kinevezésekről, vagy épp az építési szabályzat módosításáról.

Karácsony a közgyűlés nélkül dönt
Gajda és Karácsony tavaly októberben. Nem posztosztogatással kampányoltak
Fotó: Facebook.hu/karacsonygergely

A főpolgármester úgy döntött, májusban sem hívja össze a Fővárosi Közgyűlést. Lapunk érdeklődésére Rényi Ádám, a Városháza kommunikációs igazgatója közölte, Karácsony Gergely azért határozott így, mert a rendkívüli jogrend ezt nem teszi lehetővé. Érvelése azért érdekes, mert épp Karácsony párbeszédes párttársa, Szabó Tímea vetette fel korábban, hogy az Országgyűlés a veszélyhelyzet elmúlásáig vezessen be online szavazást, de úgy tűnik, ez az elképzelés nem ért el a városvezetőig. Mindenesetre míg minden ellenzéki híresztelés ellenére a parlament több mint húsz alkalommal ült össze, a főpolgármester az esetek többségében a közgyűlést megkerülve, a frakciókkal nem egyeztetve hoz döntéseket.

Emlékezetes, Karácsonynak a járványhelyzet kellős közepén sikerült úgy módosítania a BKK menetrendjét, hogy a kialakult tumultusokkal veszélybe sodorta az utasok egészségét. Szintén a veszélyhelyzet idején dobta be a lakosok által is ellenzett forgalomlassítási tervét, és a rendkívüli jogrend adta lehetőségekkel élve emelte meg a fővárosi vállalatok vezetőinek fizetését, juttatott pozíciókhoz politikai kinevezetteket. Ekkor nevezte ki a kispesti korrupciós ügyekbe keveredett szocialista polgármestert, Gajda Pétert az egyik fővárosi bizottság élére.

Most olyan javaslatokról dönthet a baloldali főpolgármester, mint például a közérdekű célú pénzadományok tervbevétele – említésre méltó George Soros felajánlásának átláthatatlan útja –, s az ötven előterjesztés között van egy javaslat, amely a BVH Zrt. és a BKV Panoráma Kft. vezetőségében személycserét eszközöl. Mindkét cégnél politikai kinevezés történik, ezúttal a Momentum politikusai járnak jól.

Módosítanák a Városligeti Építési Szabályzatot is, amelyben úgy szerepel a Biodóm mellé tervezett parkolóház, hogy korábban Karácsony autómentes Városligettel kampányolt. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója rámutatott: a javaslat autókat vonzana a zöldterületre. Látható, ezen előterjesztések elfogadása minimum véleményes, szakmai, politikai egyeztetés egyáltalán nem előzte meg őket.

Miközben tegnap a főpolgármester eleinte alákérdezős, majd panaszkodásba torkolló online közmeghallgatást tartott, a Ripost a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon ügye kapcsán arról írt: a városvezetés megtiltotta az ott dolgozó ápolóknak, hogy nyilatkozzanak. Ismert, sajnálatos mód a koronavírus-járvány egyik gócpontja épp ebben az intézményben alakult ki, ahol több hivatali vizsgálat is súlyos hiányosságokat tárt fel. A lakók hozzátartozói és ápolók is panaszkodtak a vezetőségre, ennek ellenére Karácsony semmilyen felelősséget nem vállal az ügyben. Mindenesetre a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen, sőt, a Ripost informá­ciója szerint már több mint száz feljelentés érkezett az otthon ellen.

Kapcsolódó írásaink

Megfúrná a baloldal a Liget-projektet

ĀBencze Izabella: Karácsonyék számára a lényeg az, hogy ne a jobboldali többségű parlamentnek, ne a kormánynak, ne a fejlesztést támogatók millióinak legyen igazuk