Belföld

Szerdán dönt a Jobbik Varga-Damm Andreáról

Újabb fordulat: Balczó mégsem akarja átvenni Sneider alelnöki helyét

Váratlanul visszalépett az Országgyűlés alelnöki posztjára történő jelöléstől Balczó Zoltán ország-gyűlési képviselő – a Jobbik korábbi alelnöke, a párt volt európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán jelentette ezt be hétfőn.

Szerdán dönt a Jobbik Varga-Damm Andreáról
Varga-Damm Andrea szerint ki fogják zárni, de jogellenesen
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„A felkérésre azzal a feltétellel mondtam igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőlem a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között, az Országgyűlésben kialakult rutinnak megfelelően lesz megoldható” – indokolta döntését a politikus. Balczó jelezte, annak tudatában vállalta a jelöltséget, hogy Jakab Péter pártelnök megállapo­dott Sneiderrel a lemondásban. Miután azonban a parlamenti alel­nöki tisztséget 2014 óta betöltő Sneider valójában nem kíván lemondani a tisztségről, a személycsere körülményei Balczó szerint ellehetetlenültek. Mint írta: ha az alelnök maga nem mond le, ez csak a képviselőcsoportból való kilépésével, kizárásával vagy a tisztségéből történő Országgyűlés általi felmentéssel következhet be. Sneider erre jelezte, megérti, hogy Balczó nem akar részt venni a „szánalmas botrányban”. A Jobbik frakcióelnöksége amúgy Sneidert akkor is visszahívja, ha Balczó nem vállalja a jelöltséget.

Az úgynevezett kibertörvény módosításának javasolt megszavaztatása miatt fekete báránnyá vált Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő frakciótagságáról e hét szerdán dönt a parlamenti frakció, illetve a párt elnöksége. Varga-Damm azzal számol, hogy kizárják őt a Jobbik parlamenti frakciójából, de szerinte ezt csak jogellenesen tudnák megtenni.

Kapcsolódó írásaink

Fundamentalista hazudozók

ĀHétértékelő. Nem lehetett időkorlátos jogköröket kérni, hiszen senki nem tudhatta előre, meddig tart a járvány