Belföld

Orbán: Az első csatát megnyertük, a járványt megfékeztük

Már többen gyógyulnak, mint ahányan megbetegednek, az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba, viszont térben tagolnunk kell - jelentette ki Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádióban.

Orbán: Az első csatát megnyertük, a járványt megfékeztük
„Jól vizsgázott az oktatási rendszerünk”
Fotó: MH/Orbán Viktor Facebook-oldal

A kormányfő emlékeztetett: két hete vidéken már enyhültek a korlátozások, most Pest megyében is ez történik. Budapest a nagy kérdés, itt van a legtöbb fertőzött és halálos áldozat. „Budapesten óriási a népsűrűség és a rossz döntések korrigálásának lehetősége itt a legnehezebb, ezért nehéz a főváros esetében meghozni a lazításokra vonatkozó döntést” - emelte ki a kormányfő.

„Az ország egyetlen metropoliszáról van szó, de az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak” - mondta Orbán Viktor, aki szerint nagyon fontos a védőtávolság tiszteletben tartása.

„Az operatív törzs véleményét ismerem, a polgármesterek véleményét ismerem, szombaton délelőtt még szeretnék futni egy kört a szakemberekkel, akik véleményét mankóként szeretném használni. Szombaton kora délután születik döntés Budapest korlátozásai kapcsán” - szögezte le a kormányfő, aki szerint a legnehezebb kérdés az iskolák ismételt megnyitása.
 

Az iskolák újranyitása az egyik legnehezebb kérdés

Amíg az óvodák és a bölcsődék ügye nincs rendezve, addig nem lehet az iskolákkal foglalkozni. Nyílnak vidéken a játszóterek, a bölcsődékben és óvodákban az igényekhez kell alakítani az ügyeleti rendet, mivel most nem a megszokott helyre kell vinni a gyerekeket. „Az lenne a jó, ha mindenki odavihetné a gyerekeket, ahová tartozik. Meg kell egyezni a polgármesterekkel ebben az ügyben, mivel önkormányzati fenntartású az óvodák jelentős része. Amíg az óvodák és a bölcsődék ügye nincs rendezve, addig nem lehet az iskolákkal foglalkozni” - mondta a kormányfő, hozzátéve: ma még nem lehet választ adni arra, hogy az iskolák újranyitására idén sor kerül-e, néhány nap alatt is változhat a helyzet, ezért készenlétre van szükség. A gyermekeknek valószínűleg nem lenne bajuk, de hazavihetik a fertőzést, ezért kell óvatosnak lenni - vélekedett.
 

Budapest kéthetes késéssel követheti a vidéket

Jövő héten a vidéki vendéglátó üzletek belső terében is lehet tartózkodni, a szállodák és panziók is fogadhatnak vendégeket - mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve: Budapest kéthetes késéssel követheti a vidéki nyitást, amennyiben mindenki felelősen viselkedik és betartja a védőszabályozásokat.
 

"Ha Tarlós-típusú a főpolgármester, az odamegy és rendet tesz"

„Vannak született elméleti emberek, ha ilyen benősül a családba, biztos lehetsz benne, hogy neked kell összeszerelni a bútort. Hogy a vidékiek is értsék: disznóvágáskor az ilyen ember csak a vacsorára jön, de senki sem bánja, mert legalább nincs láb alatt. A főpolgármester is biztosan kiváló elméleti tanulmányokat fog írni a Pesti úti idősotthonban történtekről, miközben ott meghalt 40 ember. Senki sem veheti félvállról a felelősséget” - mondta a kormányfő, hozzátéve: ha „Tarlós István-típusú ember a polgármester”, az odamegy, kézbe veszi a védekezést és rendet tesz - fogalmazott. Hozzáfűzte: azt kéri a polgármesterektől, vállaljanak gyakorlati felelősséget.

Objektum doboz

Jobban vettük az akadályokat, mint mások

„A turizmus fontos Magyarországon, a nemzeti össztermék 10-12 százalékát adja, de az ipari termelés mégis efölött van, majdnem 30 százalékos. Az ipari teljesítményt nézve az unióban ez az adat 12 százalékot csökkent, nálunk ez a csökkenés 10 százalék. Ez is sok, de jobban vettük az akadályokat, mint mások. Az áprilisi számok borzalmasak lesznek, a májusiak reménykedésre adnak okot, júniustól pedig kilövünk és visszaállunk a korábbi növekedési pályára” - emelte ki a kormányfő, hozzátéve: Magyarországnak képesnek kell lennie arra, hogy minden, a vírus által tönkretett munkahely helyett újat hozzon létre.

Magyarországon a gazdaság alapja a munka, ezért mi a munkahelyteremtés felé fordulunk - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Százezer új közfoglalkoztatottat tudunk már holnap munkába állítani, tette hozzá ennek kapcsán Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a honvédség is megkezdte a toborzást, és a kormány bértámogatási rendszert vezetett be, amelynek keretében 5400 vállalat nyújtott be kérelmet, így 72 ezer ember fizetését támogathatja az állam. Július 1-jétől 2 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó, és több tízezer vállalkozónak alig kell közterhet fizetnie a bérek után, emlékeztetett.

„Az első csata a járvány megfékezéséről szól, ezt megnyertük” - emelte ki Orbán Viktor. A második csata a munkahelyek megmentése és visszaépítése lesz.
 

Az európai intézmények rajtunk köszörülik a nyelvüket

„Egy világjárvány közepén vagyunk, Európában 150 ezer körül van a halottak száma, a legsikeresebben védekező országok közé tartozunk. Aggasztó, hogy a mi pénzünkből fenntartott európai intézmények azzal foglalkoznak, hogy az egyik legsikeresebben védekező országon köszörülik a nyelvüket. Azt várjuk tőlük, hogy segítsenek, nem pedig azt, hogy hátráltassanak bennünket” - mondta Orbán a legfrissebb brüsszeli események kapcsán, hozzátéve:  előbb volt meg az ítélet az EP-ben, mint hogy meghallgatták volna a tanúkat. „Azt, hogy néhány liberális, frusztrált képviselő levezeti az indulatait, még el lehet viselni. De aggasztó, hogy egy világjárvány közepén a brüsszeli bürokratát a legsikeresebben védekező országot támadják ahelyett, hogy segítenének. Mi azért hoztuk létre az uniót, hogy segítsenek minket, és nem azért, hogy akadályozzák a munkát” - mondta a kormányfő. 
 

Nem fognak tudni kicselezni bennünket

„Sokat láttam, nem hiszek a véletlenekben, összehangolt támadásnak tartom az Európai Bíróságnak a tranzitzónákra vonatkozó döntését” - emelte ki a kormányfő, aki szerint a kérdés az: rá tudják-e kényszeríteni a tagállamokat, hogy akaratuk ellenére is be kelljen engedni a migránsokat. „Nem fognak tudni kicselezni bennünket, védekező sorunk erősen áll, s ha az Európai Bíróság a magyar alkotmánnyal ütköző döntést hoz, akkor a magyar alkotmánynak kell elsőbbséget adni” - hangsúlyozta a miniszterelnök.
 

Gyöngyöspata ügyét elvi alapon kell megközelíteni

A gyöngyöspatai kártérítési ügyek kapcsán Orbán Viktor elmondta: ezt a kérdést elvi alapon kell megközelíteni, a kérdés pedig az, hogy otthon érezhetik-e magukat a magyarok saját hazájukban, hogy olyan országban akarunk-e élni, ahol a kisebbség rá akarja kényszeríteni akaratát a többségre. „Ahhoz, hogy a kisebbség otthon érezhesse magát, nem kell, hogy a többség idegennek érezze magát saját hazájában. Ezt a pert Soros György által indított szervezetek indították, az EU-ból a Soros-féle képviselők figyelik a folyamatokat, ők játsszák el, ők adnak ennek hangot. Ez a bírói ítélet igazságtalan: jogot szolgáltat, de igazságot nem. Az V. kerületből, ahol a kúria van, nem látszik Gyöngyöspata igazsága” - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: olyan törvénymódosítás várható, amely az ilyen eseteket megakadályozza.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom