Belföld

Nem tudni, hová lett Soros adománya

Rendkívül változatos áron vettek maszkokat Karácsonyék, s az átláthatatlan beszerzések után sajtóhírek szerint a védőeszközöket pénzért adták tovább a kerületeknek

Továbbra sem tisztázott, mire fordítja a Karácsony Gergely által vezetett Főpolgármesteri Hivatal a két hónappal ezelőtt beharangozott, George Soros által felajánlott egymillió eurót. Időközben Demszky Gábor még több balliberális szakértő kinevezését sürgeti, sőt, hatékonyabb fellépést vár el szociális téren a főpolgármestertől.

Nem tudni, hová lett Soros adománya
Fotó: Facebook

Március utolsó napjaiban jelentette be George Soros: egymillió euróval támogatja Budapestet a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Karácsony Gergely főpolgármester nem győzött hálálkodni a bevándorláspárti tőzsdespekuláns adományáért, később pedig Facebook-oldalán ígérte meg, hogy az összeget transzparensen, csakis a pandémia elleni védekezésre fogja felhasználni.

Bő egy hónapnyi várakozás után azonban még mindig csak annyit tudnak a fővárosiak a milliárdos felajánlásáról, hogy a városvezetés részben ebből fedezte az április 23-án diadalittasan bejelentett, nagyobb mintájú teszteléshez szükséges SARS-COV2 vírus elleni IgG és IgM antitestek kimutatására használható tesztek beszerzését. Sőt, arról sincs információ, hogy a nettó 120 millió forint értékű kontraktusból George Soros mennyiben vette ki a részét.

Lapunk megpróbált utánajárni, a baloldali városvezetés mire kívánja fordítani a több mint háromszázmillió forintnak megfelelő összeg fennmaradó részét, de csupán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tőzsdespekuláns felajánlását kizárólag tesztekre költhetik, és hogy Budapest már az előbb említett szerződés előtt is szerzett be egészségvédelmi eszközöket, például maszkokat.

A maszkokhoz meglepően változatos áron jutottak hozzá Karácsonyék. Az egyik, március 23-án kötött kontraktus szerint 315 forintért szereztek be egy sebészeti maszkot, egy másik, 30-án kelt szerződés szerint viszont darabonként már csak 165 forintot fizettek értük. Hasonló az ingadozás a speciális, szűrővel ellátott FFP2-es maszkoknál is. Történt beszerzés 847 forintos értéken, egy másik szerződésben azonban már 1620 forintra taksálták a maszk értékét. Az átláthatatlan beszerzések után sajtóhírek szerint a maszkokat pénzért adták tovább a kerületeknek. Kovács Péter fideszes polgármester a Hír TV-nek elmondta, a főváros által kínált maszkokat máshonnan is be tudják szerezni.

Mindeközben Karácsony szellemi elődje, Demszky Gábor Draskovics Tibor, Gál J. Zoltán, Atkári János, Tordai Csaba és Havas Szófia mellett még több szakértőt sürget a Főpolgármesteri Hivatalba. Az egykori SZDSZ-es városvezető közösségi bejegyzéseiben arról ír, hogy szeretné, ha a jelenlegi főpolgármester megfogadná a tanácsát, bojkottálná a kormányzati intézkedéseket.

Demszky Gábor ugyanakkor kritizálja is utódját, legfőképp a szociális intézkedései miatt. „Hetek óta hajléktalan emberekkel, betegekkel, rászorultakkal és idős nyugdíjasokkal időzöm, és bizony szomorúsággal tölt el, hogy sikertelenül győzködöm őket arról, hogy nyugi, Karácsony mindent megtesz értetek, képvisel benneteket” – írta a korábbi főpolgármester.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom