Belföld

Zsákutcában a Jobbik

Beteljesedett a volt radikális párt balratolódása, ennek következtében végleg eltűnhet vagy beolvadhat valamelyik balliberális formációba – véli Deák Dániel politológus

Jakab Péter vezetésével a Jobbik teljesen elszakadt a nemzeti oldaltól, még Vona Gábor néppártosodási stratégiáját is meghaladta, összefogott a Gyurcsány Ferenc vezette balliberális oldallal – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, utalva Orbán Viktor hétfői parlamenti válaszára, miszerint mára létrejött az egyesült baloldal.

Zsákutcában a Jobbik
Jakab Péter pökhendi stílussal kompenzálja sikertelenségét
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Amint megírtuk, a miniszterelnök a Jobbik elnökének kirohanására úgy rea­gált, Magyarországon a Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyet „kilóra megvettek”, és amely már nem is Jobbik, hanem Ballik. A XXI. Század Intézet vezető elemzője ennek kapcsán úgy fogalmazott, korábban a Jobbikra lehetett számítani a nemzeti sorskérdésekben, ugyanis mielőtt a pártot Simicska Lajos érdekköre kezdte volna el irányítani, több nemzeti ügyben is támogatták szavazatukkal a kormánypártokat. Azóta azonban folyamatos a párt balratolódása, ami mára a jelek szerint végleg beteljesedett.

Orbán Viktor parlamenti viszonválaszában felhívta a figyelmet arra, hogy az egykori nemzeti párt a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket sem támogatta. Deák Dániel szerint tovább ront a Jobbik helyzetén, hogy még az MSZP egykori elnöke, Mesterházy Attila is együttműködőbben lépett fel a parlamentben, aki egy hétpárti bizottság felállítását javasolta. Ez ugyanakkor csak egy kisebbségi álláspont az ellenzéki oldalon – mutatott rá az elemző –, a DK-tól kezdve a Párbeszéden át egészen a Jobbikig mindegyik ellenzéki párt rombolja a kormányzati intézkedésekbe és az egészségügyi dolgozók munkájába vetett társadalmi bizalmat. Ez a magatartás egyértelműen káros rájuk nézve, hiszen a választópolgárok ilyen nehéz helyzetben együttműködést várnak el az ellenzéktől – folytatta Deák Dániel. Hozzátette: nem véletlen, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint tovább csökkent az ellenzéki pártok támogatottsága, míg a kormánypártoké szignifikánsan növekedett. Ha Jobbik ezt a zsákutcás politikát folytatja a jövőben is, akkor végleg eltűnhet vagy beolvadhat valamelyik balliberális formációba.

Kapcsolódó írásaink

Eleve elhibázott volt az ellenzéki stratégia

ĀNem csak a járvány neheze áll még az ország előtt, a gazdasági válság mértéke és hossza sem egyértelmű, a következő időszakban is sok kihívással kell szembenéznie a kormánynak