Belföld

Sok álhír jelent meg az elmúlt időszakban

Olyan sok álhír jelent meg az elmúlt időszakban, hogy már egy tendenciáról van szó - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Sok álhír jelent meg az elmúlt időszakban
Deák Dániel szerint már egy tendenciáról van szó
Fotó: MH

Az elemző szerint az elszaporodó álhírek mögött egy összehangolt sajtótámadás áll, aminek az a célja, hogy a kormányzati intézkedésekbe vetett társadalmi bizalmat rombolja.

Deák Dániel szerint az is tendencia, hogy a balliberális vezetésű önkormányzatok folyamatosan „panaszkodnak”, és azt állítják, hogy a kormány elveszi a forrásaikat.

Eközben - fűzte hozzá - a valóság mást mutat, hiszen például a gépjárműadó 1-2 százalékát teszi ki az önkormányzatok bevételeinek, s a kormányzati büdzsének sokkal nagyobb aránya megy el a járvány elleni védekezésre.

Ezen önkormányzatokra jellemző az is - mondta Deák Dániel -, hogy miközben magukra költenek, dolgozóikat fizetés nélküli szabadságra küldik.

Kitért arra is, hogy a lakosság többsége elfogadja és hatékonynak tartja a kormányzati intézkedéseket az álhírek terjesztése ellenére is.
 

Kapcsolódó írásaink

Harc az álhírek ellen

ĀVilágszerte vannak szigorítások, uniós államokban is – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ elemzője