Belföld

Folkloristák is kutatják a koronavírussal megváltozott hitéleti szokásokat

A koronavírus járványnak a hitéletre gyakorolt hatását vizsgálja az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport – derül ki kutatócsoport honlapjáról.

Folkloristák is kutatják a koronavírussal megváltozott hitéleti szokásokat
Erdő Péter bíboros húsvétvasárnapi szentmiséjét is élőben követhették a hívek az interneten
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A közelmúltban nyilvánossá tett felhívásban arra buzdítanak felekezettől, kortól és nemtől függetlenül minden hitgyakorlót, hogy segítsék munkájukat egy-egy – a közösségi tagoknak és a lelkipásztoroknak szóló – kérdőív kitöltésével. A kérdőívek erre a linkre kattintva érhetőek el.

A válaszokat a kutatócsoport egyik szakszemináriumának keretén belül fogják vizsgálni. Társadalomkutatóként fontosnak tartjuk, hogy dokumentáljuk a jelen eseményeit – írják, kiemelve, hogy a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet megváltoztatta az emberek mindennapjait, vallásos életét.

Az online felméréssel elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen módon élik meg a járványhelyzetet a lakosok és közösségeik, a beérkezett válaszokat a témában készülő dolgozatokban, egyetemi tanulmányokhoz használják föl. Célunk, hogy minél teljesebb képet kapjunk a keresztény vallásgyakorlás jelenlegi lehetőségeiről – hangsúlyozzák.

A kérdőív kitöltése anonim, de szívesen megosztják a kutatás eredményeit azokkal, akik válaszaikkal hozzájárultak a felmérés eredményességéhez.

Kapcsolódó írásaink