Belföld

A többség Karácsonyt okolja

Inkább a fővárost teszik felelőssé a megkérdezettek a Pesti úti idősek otthonában történtekért

A Nézőpont Intézet szerint a többség a fővárost tartja felelősnek a Pesti úti idősek otthonában történt koronavírus-katasztrófáért. Úgy tűnik, hónapok óta nem megfelelő az intézmény működése, erre utal a rühösséget nem először megállapító kórházi vélemény is.

A többség Karácsonyt okolja
A főpolgármester hetek óta csak magyarázkodik
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A járvány kitörése óta a fővárosi fenntartású idősotthonban 287 lakó és 22 dolgozó koronavírussal fertőződött, és közülük 33 idős ember meghalt. A Nézőpont Intézet kutatása alapján kétszer annyian tartják „inkább a fővárost” (40 százalék) felelősnek, mint „inkább a kormányt” (21 százalék). Még az ellenzéki szavazók ötöde is (19 százalék) szintén a „inkább a fővárost” teszi felelőssé a katasztrófáért. A budapestiek köré­ben 35 százalék „inkább a fővárost” tartja felelősnek, 28 százalék viszont „inkább a kormányt”, míg a megkérdezettek 37 százaléka nem tudta megítélni a kérdést.

A Pesti úti idősek otthonának ellentmondásos működése hónapok óta tarthat, a koronavírus csupán rávilágíthatott a hiányosságokra. Az Origo információi szerint ugyanis rendőrségi eljárás indult, miután az egyik elhunytról kiderült, rühes volt. A hatósági eljárást rendkívüli halál gyanúja miatt – hivatalosan – a kórház kezdeményezhette. Az illetékes sürgősségi kórház dolgozói egyébként arról számoltak be, hogy hónapok óta küldik hozzájuk a rühes betegeket az idősotthonból, ami miatt sokszor késnek az életmentő műtétek is.

Karácsony Gergely főpolgármester és hivatala a járvány kitörése óta magyarázkodik, hárítja a felelősséget, illetve többször is zavaros magyarázkodásba menekül. Így tagadja azt is, hogy higiénés problémák lennének az intézményben, miután a Mandiner már a vírus megjelenésekor megírta, az egyébként is különösen veszélyeztetett idős lakók akár nyolcvan százaléka is rühes lehet.

Az április elején nyilatkozó kórházi dolgozó szerint az elmúlt hónapokban kevés kivétellel rühes betegek jöttek ebből az idősek otthonából. Márpedig a rüh ott jelentkezik, ahol az alapvető higiéniás rutin hiányzik. A rühatka terjedése viszonylag lassú, csak akkor szaporodik el egy emberen, ha nem mossák le. Vagyis a lakókat gyakorlatilag nem, vagy csak igen ritkán mosdatták, különben a rühösség nem terjedhetett volna el az intézményben. Megírtuk, az országos tiszti főorvos az elképesztő higiénés állapotok miatt teljes fertőtlenítést rendelt el az idősotthonban, amit a katonaság végzett el.

Kiderült, hogy orvosdoktorként ajánlja a kerületek figyelmébe mentő­-ápoló végzettségű egészségügyi főtanácsadóját, Havasi Gábort Karácsony Gergely. Tarlós István volt főpolgármester szerint Karácsonyé a felelősség az idősotthon ügyében.

Kapcsolódó írásaink