Belföld

A CÖF-CÖKA kiáll az igazságtalanul támadott orvosok és egészségügyi szakdolgozók mellett

A CÖF-CÖKA közleményében köszönetét fejezi ki azoknak az orvosoknak és egészségügyi szakdolgozóknak, akik ember feletti küzdelmet folytatnak a koronavírus-járványban megfertőződött betegek ápolásában, a pandémia megelőzésében és visszaszorításában. Mint írják, a csoportos megbetegedések fázisában értelemszerűen prioritás, hogy számukra minden szükséges feltétel adott legyen ahhoz, hogy munkájukat zavartalanul és biztonságos körülmények között végezhessék, ezzel párhuzamosan pedig természetesen a kormányzati szándéknak megfelelően az egészségügyi ellátórendszert is fel kell készíteni az esetleges tömeges, többezres megbetegedések időszakára.

A CÖF-CÖKA kiáll az igazságtalanul támadott orvosok és egészségügyi szakdolgozók mellett
Prioritás, hogy az egészségügyi dolgozók számára minden szükséges feltétel adott legyen, hogy munkájukat zavartalanul végezhessék (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kiemelik, a kapacitások bővítésének szükségszerűsége a kórházi ágyszámokat, az intenzív osztályokat, a kórházak műszerezettségét, eszköztárát tekintve az előzőekben felsoroltakhoz hasonlóan vitán felül áll, tekintve, hogy magyar emberek élete és egészsége forog kockán a megfelelő felkészültség megléte, vagy annak hiánya esetén.

Hozzáteszik, az a körülmény, hogy orvosszakmai döntések alapján - a saját védelmük érdekében is - egyes pácienseknek a kezelése otthoni körülmények között folytatódik a járványügyi veszélyhelyzetben nem csupán magyar sajátosság, több európai tagállam követi ezt a gyakorlatot. A felelős kormányzati magatartás ugyanis a megelőzés és az előre felkészülés a legnehezebb helyzetekre, nem pedig az utólagos kárenyhítés és tűzoltás.

Álláspontjuk szerint hibás és veszélyes az a széles körben terjedő balliberális politikai vélemény, amely szerint otthoni környezetben senki nem kötelezhető a betegek ápolására és ehelyütt nem csupán a családon belüli, részben jogszabályban rögzített kötelezettségekre utalnak, hanem a különleges helyzetben speciális erőfeszítések elvárható mivoltára is apellálnak.

A közleményben kitérnek arra, hogy hasonlóan kockázatosnak tartják, hogy azok az ellenzéki pártok, amelyek vizitdíjjal, kórházi napidíjjal és gyógyszerfelírási díjjal próbálták ellehetetleníteni a magyar emberek számára az egészségügyi hozzáférést, most fennhangon kritizálják a felelős orvosszakmai és kormányzati döntéseket, ahelyett, hogy érdemi lépéseket tennének a fertőzés elleni védekezés vonatkozásában.

Mint írják, azt pedig egyenesen botrányosnak találják, hogy egyes külföldről finanszírozott civilnek mondott formációk, mint például a Társaság a Szabadságjogokért nevű Soros-szervezet egy ilyen példátlan szituációban perekkel fenyegeti a kórházakat, hirdetésben perlekedőket toborozva.

Meglátásuk szerint ez a döbbenetes akció, a migráns,- és a börtönbiznisz után megmutatja, hogy nincs olyan időszak, amikor ezek az álcivil zsoldosok ne találnának újabb lehetőséget bevételi forrásaik növelésére.

A CÖF-CÖKA közleményében teljes körű szolidaritását fejezi ki az egészségügyi intézmények, az orvosok és szakdolgozók tekintetében és felhívja a magyarországi ügyvédeket és ügyvédi irodákat, hogy a szervezet elérhetőségein keresztül csatlakozzanak a felhíváshoz és szükség esetén nyújtsanak jogi segítséget a Soros-szervezetek által perbe rángatott kórházaknak és munkavállalóiknak.

Kapcsolódó írásaink

Egyre több a gyógyultak száma

ĀMüller Cecília: 284 fertőzött van a Pesti úti idősotthonban, és 28-an haltak meg - Schanda Tamás: Zajlik a felvételi folyamat a felsőoktatásban