Belföld

Koherens az uniós jogrenddel a támadott törvényjavaslat

Biztosított a nyilvánosság a Budapest–Belgrád-vasútfejlesztés kapcsán

Megfelelően biztosítja a közérdekű adatok nyilvánosságát a Budapest–Belgrád-vasútvonal építési projektjével kapcsolatos törvényjavaslat, amely szerint tíz évre titkosítanák a vasútfejlesztéssel kapcsolatos dokumentumokat – közölte lapunk kérdésére Péterfalvi Attila.

Koherens az uniós jogrenddel a támadott törvényjavaslat
Péterfalvi Attila: Csak külön vizsgálat után adhatók ki az adatok
Fotó: MH

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a törvényjavaslat parlamenti vitájában elhangzó ellenzéki kifogások kapcsán rámutatott: a tervezet nem mondja azt, hogy az adatok nem adhatók ki. Csupán azt rögzíti, hogy az igényelt adat nyilvánossága sérti-e Magyarország különböző érdekeit, s ebben kiemelt szerepe van a külügyi érdeknek. A konstrukció ennek a követelménynek megfelel, amire fel is hívták a figyelmet, amikor a jogszabályt véleményezték, s ilyen irányban javasolták a kodifikációt.

Péterfalvi tévesnek tartja a sajtóban azokat a kommentárokat, amelyek a nyilvánosság korlátozásaként értékelik a törvényjavaslatot. A korlátozásnak ugyanis több módja is van, az egyik az, amikor az adatokat így minősítik. Az információs önrendelkezésről szóló törvény alapján a másik lehetőség az, amikor az adatfajták meghatározásánál bizonyos körben korlátozzák a nyilvánosságot. Van egy harmadik megoldás is, amikor az igényelt adatok valamilyen érdeket sértenek, akkor azokat nem lehet kiadni, ám ez generálisan nem zárja el az adatok nyilvánosságát.

Az információs törvény azt mondja ki, hogy amikor beérkezik az igény bizonyos adatok megismerésére, akkor azt meg kell vizsgálni, s ezt az illetékes miniszter feladatává teszi. A Budapest–Belgrád vasútfejlesztéssel kapcsolatos dokumentumok tekintetében a külügyminiszter feladata annak megvizsgálása, hogy az igényelt adat sérti-e hazánk külföldi, külgazdasági vagy diplomáciai érdekeit, s ha igen, akkor az nem nyilvános adat – tette hozzá Péterfalvi. Megjegyezte: a vázolt szabályozás bevett gyakorlat az Európai Unióban és koherens az uniós jogrenddel. Támadhatatlan, mert nem teszi generálisan elérhetetlenné az adatot, csak vizsgálat tárgyává teszi annak nyilvánosságát.

Kapcsolódó írásaink

Kulcsszerepet játszhatnak az applikációk

ĀAz érintkezések nyomon követését célzó telefonos alkalmazásoknak teljes mértékbenmeg kell felelniük az uniós adatvédelmi szabályoknak – hangsúlyozza az Európai Bizottság