Belföld

Gyakran okoz nehézséget a szájmaszk viselése a siketek és nagyothallók kommunikációjában

Elindult az Open KONTAKT, így már nem csak a regisztrált tagok számára érhető el a videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatás, ami a veszélyhelyzet alatt megemelt kapacitással működik

A szájmaszk viselése nagy aggodalmat kelt a siketekben és nagyothallókban – tájékoztatta lapunkat a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége. A szövetség kezdeményezte, hogy a kórházak készüljenek fel a siketek ellátására is.

Gyakran okoz nehézséget a szájmaszk viselése a siketek és nagyothallók kommunikációjában
A kézjelek mellett a mimikának és a szájmozgásnak is nagy szerepe van
Fotó: MH

A jelnyelvi kommunikáció nem mellőzi a szájról olvasási képet, kisegítő, kiegészítő funkciója van, ezért a szájmaszk viselése nagy aggodalmat kelt a siketekben és nagyothallókban – közölte lapunkkal a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ). A kommunikáció során ugyanis az arcmimika is nagyon fontos, amit teljes mértékben takar a maszk. Kérdésünkre elmondták: tudomásuk szerint nem lehet Magyarországon átlátszó maszkot kapni.

A Magyarországon élő siketek és súlyos fokú nagyothallók létszáma eléri a hetvenezer főt, így valószínűsíthető, hogy egy tömeges fertőződés esetén ők is érintettek lesznek. A SINOSZ ezért kezdeményezte, hogy erre a várható esetre felkészültek legyenek az egészségügyi szakemberek. Összefoglalták a szövetség ajánlásait, megoldási javaslatait arra az esetre, ha az egészségügyi ellátórendszerbe siket vagy nagyothalló személy kerülne be.

A jelnyelvet használó siket és nagyothalló emberek számára nagyon fontos a személyes kontaktus, hiszen a jelnyelv a vizualitáson alapuló nyelv, a siket közösség számára az összetartó erő, társas érintkezésünk alapja. A járvány következtében azonban a SINOSZ kénytelen volt közösségi térként használt szervezeti klubjait bezárni, sport, szabadidős és kulturális tevékenységeit felfüggeszteni. Ennek következtében a személyes együttlétek lehetősége megszűnt. Munkaerő­piaci, esélyegyenlőségi, jogsegély- és jelnyelvi tolmácsszolgáltatásaikat az online térbe terelték, így próbálják a megnövekedett igényeket kiszolgálni. A szövetségnek elbocsátásokról egyelőre nincs visszajelzése, de elhelyezkedési nehézségekről annál több: számtalan siket embernek ad kenyérkeresetet a jelnyelvi oktatás, amelyet most egészségbiztonsági okokból szintén szüneteltetni kell.

A szövetség az önkormányzatokat támogatja abban, hogy a területükön élő siket és nagyothalló emberek ne maradjanak ellátatlanul, így jó szándékú felhívásaikat igyekeznek közzétenni a SINOSZ felületein, hogy helyben érkezhessen a segítség. A munkaadók, valamint a siket és nagyothalló munkavállalók közötti korrekt együttműködésére most nagy szükség van, a SINOSZ készséggel áll mindkét fél segítségére. A siketek és nagyothallók korrekt és aktív informálása érdekében igyekeznek eljuttatni hozzájuk a legfontosabb üzeneteket a járvány kapcsán. Komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ezeket az információkat akadálymentesítsék. Hetek óta jelnyelvi és feliratos anyagokat tesznek közzé különböző tematikus bontásban. Elkészítettek egy munkavállalóknak szóló kisokost is járvány idejére, hogy a munkaadók jogosultságai és kötelezettségei a siket és nagyothalló munkavállalók számára is követhetők legyenek, és ne essenek áldozatául az információ hiányának.

Kollégáik e-mailen, vizuális kommunikációt biztosító felületeken, írásban és jelnyelven állnak rendelkezésre a nap 24 órájában. Jelenleg a hét minden napján tíz jelnyelvi tolmács váltja egymást és teszi hozzáférhetővé a lakosság számára az információkat. A SINOSZ nagy figyelmet fordít a KONTAKT videóalapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálatra is, ami megemelt kapacitással működik, a jelnyelvi tolmácsok emelt óraszámban várják a siket, a siketvak, a nagyothalló és a halló ügyfelek hívását. Így az ország minden pontján azonos eséllyel jutnak akadálymentesített szolgáltatásokhoz. A KONTAKT tolmácsszolgálat a koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel elindította az Open KONTAKT kampányát, így nemcsak regisztrált tagoknak, hanem minden siket és nagyothalló személynek elérhetővé tette a szolgáltatást e rendkívüli időszakban. Egy egyszerű, gyorsított regisztráció­val KONTAKT-fiókot biztosítanak mindazoknak, akinek szükségük van rá, és ingyenesen vehetik igénybe jelnyelvi tolmács közreműködését ügyeik intézései során.

A SINOSZ ezen felül tizenhárom helyszínen tart fent jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, jelenleg Skype, Viber és egyéb vizuális kommunikációt biztosító csatornákon lehet jelnyelvi tolmácsot igénybe venni ügyek intézéséhez. A kijárási korlátozás miatt az utóbbi időben megnövekedett a családtagok felé történő tolmácsolások száma. Szerte az országban huszonkét helyszínen szerveznek jelnyelvi tanfolyamokat március 17-től azonban a kontaktórás csoportos képzéseket felfüggesztették tanulóik és oktatóik egészségének megóvása érdekében. A képzések akkor folytatódnak, ha a járványügyi intézkedések azt lehetővé teszik. Hallgatóikat addig sem hagyják magukra, heti rendszerességgel gyakorlófeladatokat kapnak, és videók segítségével tarthatják szinten, fejleszthetik jelnyelvi tudásukat. Sok kérdést kaptak, hogy indítanak-e online jelnyelvi tanfolyamot, ám a SINOSZ-nál nem tartják eredményesnek – különösen kezdő jelnyelvi tanulók esetében – a csak online módon történő tanulást. A jelek elsajátításakor ugyanis nagyon fontos a helyes jelkivitelezés. Ez egy szűkebb, kizárólag online térben, esetleg akadozó adatátvitel mellett, nem természetes jelelési tempóban nem valósulhat meg eredményesen.

Kapcsolódó írásaink