Belföld

A távoktatásnál is figyelni kell az adatbiztonságra

A pedagógusok és a tanulók között fotók, videók áramlanak, fontos, hogy ezekhez illetéktelen ne juthasson hozzá

A megváltozott körülmények között vegyék különösen komolyan az adatkezelés biztonságát – javasolja a szülőknek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az adatvédelmi hatóság részletes eligazítást ad erre vonatkozóan.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program hazai konzorciumvezetője, fontosnak tartja a gyermekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt az otthoni oktatásban részt vevő tanulók online biztonságát is. Az adatvédelem kérdése a távoktatás miatt talán még fontosabb, mint korábban – hangsúlyozta a szervezet. Az online otthoni oktatás több, a felhasználók számára eddig kevésbé ismert tartalommegosztót, platformot tett oktatási eszközzé, amelyek mindennapos használata szinte elkerülhetetlen. A pedagógusok hang- és képüzenetekben tudatják a feladatokat, a tanulók fotókat, videókat készítenek és küldenek tanáraiknak.

Az üzenetekben személyes adatokat is megoszthatnak, kérdés, mi lesz azokkal, egyáltalán milyen adat minősül ez esetben személyes adatnak. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása alapos eligazítást ad.
A hatóság álláspontja szerint az adatkezelés célja a köznevelési törvényben előírt közfeladat, ezért az adatkezelő az intézmény, vagyis az iskola, míg az adatfeldolgozó a pedagógus, ezért adatkezelésük nem magáncélú. Mivel az intézménynek az oktatási törvény írja elő a kötelező adatkezelést, így ahhoz semmilyen előzetes hozzájárulás sem szükséges. Ugyanakkor az iskola továbbra is köteles a biztonságos adatkezelésről gondoskodni. Az ide vonatkozó törvény szerint a GDPR rendelkezései és alapelvei szerint előnyben kell részesíteni az adatkezelést nem igénylő eszközök és megoldások használatát, például az iskolának nem átküldendő videókat, ha a szülő vállalja az iskola felé történő visszaigazolást. Amennyiben feltétlenül szükséges, az iskola kérheti a videófelvételeket rögzített formában, hangsúlyozva, hogy a gyermekek személyes adatai fokozott és különös védelemben részesülnek.

Az adatkezelés jogszerűségét az intézménynek utólag is tudnia kell bizonyítania, továbbá csak a cél eléréséhez elengedhetetlenül szükséges és arányos adatot gyűjteni, tárolni – közölte a NAIH. Sem a tanulók, sem a szülők által küldött felvételek nem tárolhatók korlátlan ideig (jó gyakorlat az értékelés utáni vissza nem állítható törlés), illetve biztosítani kell, hogy jogosulatlan harmadik személy a tárolt felvételekhez ne férhessen hozzá.

A hatóság szerint az intézmény határozhatja meg, milyen eszközöket használ a távoktatás során, a gyermekek jogai különös védelmének szem előtt tartásával. Így például javasolja a Messenger vagy e-mail helyett a tanuló (vagy a felügyeletet gyakorló szülő) saját fiókjába feltöltött (nem nyilvános), csak korlátozott ideig elérhető videó linkjének megküldését, mivel így meghatározott idő után a pedagógus nem férhet hozzá a videóhoz. Az adatkezelő intézmény vagy adatfeldolgozó pedagógus nem használhatja fel más célra a videót, illetve nem készíthet másolatot.

Azonban a NAIH jogértelmezése csupán iránymutatást ad. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javasolja gyerekeknek és szülőknek, hogy a járvány okozta megváltozott körülmények miatt vegyék különösen komolyan az adatkezelés biztonságát. A civil szervezet 2019-től működtet egy hotline-t, a Biztonsagosinternet.hu oldalt, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat.

Kapcsolódó írásaink