Belföld

Fabiny Tamás: A válság radikális változásra késztet

A világot megrázó válság radikális változásra kell késztessen, hogy a járvány elmúltával ne ott folytassuk az életünket, ahol a kitörése előtt abbahagytuk - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvét alkalmából az MTI-nek.

Fabiny Tamás: A válság radikális változásra késztet
Fabiny Tamás: Ekkora pofont régen nem kapott a világ, és mind a társadalomnak, mind az egyháznak nagyon sokat kell tanulnia belőle
Fotó: MH

Fabiny Tamás úgy fogalmazott: ekkora pofont régen nem kapott a világ, és mind a társadalomnak, mind az egyháznak nagyon sokat kell tanulnia belőle.

A jelen helyzetben mindenki érzi, hogy meg kell változni. Ugyanakkor „szomorú lenne, ha úgy viselkednénk, mint a készületlen diák”, aki fogadkozva, „pitiző imádsággal” kéri Istent, hogy csak most az egyszer megússza a felelést, aztán amikor túlvan a nagy ijedségen, ugyanúgy folytatja az életét.

Hozzátette: a lelkészek felelőssége is, hogy az emberek most feltámadt érdeklődését a transzcendens iránt fenntartsák és jó irányba tereljék. Ezért is fontos, hogy a járvány elmúltával legyen valamiféle „utómunka”.

A válságnak nyilván ezernyi tanulsága lesz a globalitás, az egészségügy vagy a gazdaság szempontjából, de komoly teológiai reflexióra is szükség lesz. 

Fabiny Tamás kitért arra: a járvány miatt megváltozott az egyház élete, és noha ez számos lelkészt sokkhatásként ért, több pozitív tendenciát is elindított. Bár „fáj, hogy templom nélkül vagyunk”, de az otthon, családban megélhető vallásosság, „kegyesség szép példáit is látom”, és ez jelzi az utat egy kevésbé klerikális, a hívekre jobban támaszkodó egyház felé.

A családok képesek otthon, lelkészek nélkül is áhítatot tartani és ők maguk vallási nevelést adni gyerekeiknek. A hívek nyitottabbá váltak az „önszerveződésre”, egymás segítésére pedig jó lehetőség az „egyház hálózatossága”, az, hogy számon tudják tartani a magányos, idős, segítségre szoruló embereket.

Ugyancsak régóta aktuális az egyházban a digitális fejlesztés, hogy „jobban, bátrabban éljünk a modern technikával”. Ezt most felgyorsította az élet, mind az oktatás, mind a lelkipásztori munka területén - mondta. 

Természetesen nem szabad megfeledkezni azokról, akik nem jutnak hozzá ezekhez a technikai eszközökhöz, és akik emiatt most még jobban leszakadnak a társadalomról - tette hozzá az evangélikus püspök.

Kapcsolódó írásaink

Hogyan ünnepelhetünk most?

ĀSzentkirályi Alexandra válaszol a leggyakoribb kérdésekre a kijárási korlátozással, a gazdaságvédelmi akciótervvel és a húsvéttal kapcsolatban - VIDEÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom