Belföld

Soros-panaszáradat a magyar kormányra

Hazugságokkal támadja a hazai rendelkezéseket, újságírók bebörtönzésével riogat újabb kiáltványában a Liberties

Magyarországon nincsenek független bíróságok, sem tiszta választások – állapítja meg a koronavírus-járvány kapcsán a szabadságjogok védelmében kiadott közlemé­nyében a Liberties. Megszólalt az Open Society Foundations is.

Soros-panaszáradat a magyar kormányra
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Ismerős politikai lózungokkal és hazugságokkal ment neki ismét a magyar kormánynak a Soros-féle berlini székhelyű Liberties nevű szervezet. A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán kifejezetten a szabadságjogokkal foglalkozó, korábban Brüsszeltől az NGO-k számára nagyobb uniós támogatást kilobbizó, egyelőre azonban jórészt Soros György pénzéből gazdálkodó csoport legújabb kiáltványában is diktátorozik. A honlapjukon elérhető fogalmazványban ezt írják: „Bizonyos országokban, mint például Magyarországon, ahol nincsenek független bíróságok, sem tiszta választások, és a média nagy részét magáévá tette a kormány, amely folyamatosan támadja a civileket, nehéz a jogainkra támaszkodva visszanyerni a szabadságjogainkat.” Érdemes közbevetni: a legutóbbi, tavaly októberi önkormányzati voksoláson jelentős sikereket ért el az ellenzék, a választások tisztaságát rendszeresen ellenőrzi az EBESZ, a bíróságok függetlenségét egyetlen uniós határozat sem kérdőjelezte meg az elmúlt évtizedben, és a médiában is legfeljebb kiegyenlített viszonyokról lehet beszélni, míg a neten egyértelmű ellenzéki túlsúlyról.

A kiáltványban ezt követően a hazai ellenzék által nemzetközi fórumokon is mantrázott megállapítást tesznek: a magyar kormány arra használja fel a koronavírust, hogy további lépéseket tehessen a diktatúra kiépítésének irányába. A Liberties ezen túlmenően azzal vádolja személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a koronavírus-törvénnyel a kormányt bíráló újságírókat börtönözne be. A valóság ezzel szemben az, hogy a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló jogszabályi szigorítás a járvánnyal kapcsolatos álhíreket szankcionálja. „Sajnos az Európai Unió ebből a szempontból nem tesz sokat a demokrácia védelmében, ezért is fontos, hogy megértsük a jogainkat és a szabadságjogainkat, élni tudjunk velük, és körömszakadtáig ragaszkodjunk hozzájuk” – buzdít ellenállásra a szervezet.

Érdekesség, hogy az emberi jogi fundamentalizmus jegyében összeállított közlemény más európai országok vezetőit sem kíméli, elismerve egyúttal azt is, hogy egyes államokban a magyarnál lényegesen szigorúbb korlátozások léptek életbe. Nagy-Britanniában például két évre kapott többletfelhatalmazást a kormány. Ugyanakkor a szinte egész Európában életbe lépő kijárási korlátozások tükrében meglepő módon az NGO azt is kifogásolja, hogy a rendőrség letartóztathatja, aki nyilvánosan gyülekezik vagy feltételezhetően vírushordozó.

Korábbi közleményükben arról értekeztek, nem az ő vagy a társadalom tiszte eldönteni, melyik a célravezető stratégia a vírus ellen. „Viszont, ha a politikusaink tudják, hogy a szavazók figyelik őket, akkor valószínűbb, hogy a javunkat szolgálják majd. Ezért emberi jog a véleménynyilvánítás szabadsága” – tették hozzá.

Megírtuk, a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International is tiltakozott. Tegnap az Open Society Founda­tions is nyilatkozatot adott ki, melyben ugyancsak a magyar ellenzék által hangoztatott, többszörösen megcáfolt érvek alapján támadták a koronavírus-törvényt. Ebben azt írták, a miniszterelnök diktátor akar lenni, megrabolva a magyar állampolgárok szabadságjogait. A szervezet a nemzetközi közösséget, illetve az Európai Uniót és a tagállami vezetőket is egyenesen arra szólítja fel, hogy tegyen komoly lépéseket a „nemzetközi jog megsértése miatt”.

Szánthó Miklós, az Alapjo­gokért Központ igazgatója korábban az „Amnestynek és az összes többi emberi jogi fundamentalista szervezetnek” a figyelmébe ajánlotta: a különleges jogrend, a veszélyhelyzet lényege az, hogy alapjogokat a közérdek, a társadalmi érdek megvédése céljából lehet korlátozni. Veszélyhelyzet idején luxusként kell felfogni az emberi jogokat, ilyenkor az emberi jogi blabla luxus, hiszen elsődleges az élet, nem pedig elvont ideák védelme – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

Újra rendkívüli jogrend

ĀDeák Dániel: A koronavírus-törvény a járványügyi intézkedések terén gyors döntésekre hatalmazza fel a kabinetet, de a parlamentnek is marad korlátozó szerepe

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom