Belföld

Átcsoportosításról van szó, nem uniós pluszpénzekről

Minimum tájékozatlanságra vall azt állítani, hogy új, csak a védekezésre felhasználható támogatások jelennek meg – reagált az ellenzéki felvetésekre az Alapjogokért elemzője

Több nagy befizető ország, élükön Németországgal, egyelőre elzárkózik attól, hogy a járvány miatti védekezés érdekében új befizetésekre kerüljön sor – mondta lapunknak Pócza István, akit az ellenzék ezzel ellentétes híresztelései miatt kerestünk meg.

Átcsoportosításról van szó, nem uniós pluszpénzekről

A szocialista Ujhelyi István állításával szemben nem mozgósított pluszpénzt az Euró­pai Bizottság (EB) javaslata, így Magyarországnak nem áll rendelkezésére uniós forrás a koronavírus-járvány elleni védekezésre – erősítette meg tegnap Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ismert, Ujhelyi pénteken online sajtótájékoztatóján azt mondta, 520 milliárd forint uniós támogatás áll a kormány rendelkezésére a védekezésre úgy, hogy ezt az összeget Magyarországnak vissza kellett volna fizetnie, de az unió intézkedésének köszönhetően most már sajátjaként kezelheti. Deutsch Tamás szerint ezzel szemben a javaslat arról szól, hogy azok a tagállamok, amelyek a 2014 és 2020 közötti forrásokat még nem vették igénybe, előbb kapják meg a még fel nem használt pénzt.

Így látja Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője is. Lapunknak nyilatkozva felidézte: az EB március 13-án tette nyilvánossá kezdeményezését, a dokumentumból világosan kiderül, hogy jelen helyzetben a már meglévő, korábban megítélt támogatásokat csoportosítják át.

„Az átcsoportosítás a kohéziós, valamint a strukturális és beruházási alapokat egyaránt érinti. A gyakorlatban itt két dolog történik. Az egyik az, hogy a már korábban megítélt, de különböző okokból eddig fel nem használt pénzeket nem kell visszafizetni az EU-s kasszába. Ennek mértéke országonként változó.

A másik pedig egy felhasználási módosítás. Ezek az alapok ugyanis eredetileg célzott támogatásoknak számítanak, tehát előre megadott célra és módon használhatók fel. Itt annyi módosítás történik, hogy ezek az összegek átcsoportosíthatók a járvány elleni küzdelemre, tehát ez feloldása a szigorú megkötéseknek” – részletezte a szakértő. Pócza ugyanakkor aláhúzta: új forrásokat ez nem jelent. Ezekről még vita folyik, azonban több nagy befizető ország – élükön Németországgal – egyelőre elzárkózik attól, hogy a járvány miatti védekezés érdekében új befizetésekre kerüljön sor. Itt tart tehát jelenleg a sokat hangoztatott európai szolidaritás – vont mérleget a szakértő.

Ami pedig a támogatások körül kialakult konkrét politikai vitát illeti, Pócza szerint minimum tájékozatlanságra vall azt állítani, hogy teljesen új, csak erre a célra felhasználható EU-s pénzek jelennek most meg. Az uniós költségvetés igen szigorú, előre megtervezett minden egyes összegnek a pontos felhasználása. Ami izgalmas lehet, az a következő hétéves költségvetés felosztása. Erről hónapok óta folynak a viták, azonban ezekben alapvetően új fejezetet hozhat a koronavírus. A járvány miatti gazdasági problémák kezelése érdekében ugyanis akár teljesen újra kell gondolni az egész eddigi koncepciót, miután az nem egy ilyen gazdasági megrázkódtatás tudatában készült el – vetítette előre a vezető elemző.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom