Belföld

Orbán Viktor: Több millió maszk érkezett Kínából

Több mint 3 millió maszk, százezer teszt és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából a Liszt Ferenc repülőtérre - jelentette be Facebook-oldalán Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Több millió maszk érkezett Kínából
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének fedélzetén a Liszt Ferenc-repülőtéren
Fotó: Facebook

A miniszterelnök jelen volt a reptéren a gép landolásakor, meg is tekintette a szállítmányt. Rövid posztjában arról számolt be, hogy „befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya” Kínából. A repülőn több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Budapestre.

Objektum doboz

Az Innovációs és Techológiai Minisztérium (ITM) kedd reggeli közleményében tudatta: közel 70 tonnányi orvosi eszközt és egészségügyi védőfelszerelést szállított Budapestre a kora reggeli órákban megérkezett járat. Az ITM és a Semmelweis Egyetem közös beszerzésének részét képezi a szállítmány.

Objektum doboz

A Suparna légitársaság charterjárata háromnapos, a hétvégére is kiterjedő előkészítés után helyi idő szerint hétfőn délután szállt fel Sencsenből. A Boeing 747-es óriásgépet Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete fogadta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Orbán Viktor üdvözli a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének személyzetét
Orbán Viktor üdvözli a Suparna Airlines Kínából érkezett repülőgépének személyzetét
Fotó: Facebook

A teljesen megrakodott repülőgép egyebek mellett 86 lélegeztetőgépet, 100 ezer védőruhát, 100 ezer pár kesztyűt, 100 ezer tesztet és több, mint 3 millió orvosi maszkot hozott Magyarországra. Az eszközök beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem bonyolította le, gyors leszállításukat a magyar és kínai szervezetek, hatóságok és vállalatok szoros együttműködése tette lehetővé.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tuan Csie-lung kínai nagykövet a reptéren
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tuan Csie-lung kínai nagykövet a reptéren
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A létfontosságú termékeket hazai egészségügyi intézmények használhatják fel az orvosok, ápolók védelmére, az ellátásra szoruló betegek kezelésére. A kormány mindent megtesz az egészségügyi védekezéshez szükséges készletek növeléséért. A közeljövőben újabb, orvosi eszközöket és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmány érkezik Kínából Magyarországra.

Kapcsolódó írásaink

Lakásokkal segítik az orvosokat

ĀPihentesd a dokit! címmel indult jótékonysági kezdeményezés a Facebookon, egyre többen ajánlják fel ingyen üresen álló ingatlanjaikat az egészségügyi dolgozók számára