Belföld

Orbán Viktor: Bajban ismerszik meg a jó barát

A koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről és állandó kapcsolattartásról egyezett meg Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke a Karmelita kolostorban tartott tárgyalásukon vasárnap délelőtt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor: Bajban ismerszik meg a jó barát
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Aleksandar Vucic szerb államfőt a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A megbeszélésen - melyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter illetve Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter is - országaik kölcsönös szolidaritásáról biztosították egymást, valamint megvitatták a határokon kialakult helyzetet. Orbán Viktor és Aleksandar Vucic megállapodtak abban, hogy a lehető legnagyobb mértékben összehangolják Magyarország és Szerbia védekezését a járvány ellen. Ennek érdekében a két kormány közötti folyamatos online és személyes kapcsolattartásról döntöttek - ismertette Havasi Bertalan.

Orbán Viktor egy közös fotót is megosztott Facebook-oldalán a találkozóról.

„Bajban ismerszik meg a jó barát” - írta a kormányfő, aki tizenegyedik napja számol be a kormány koronavírus-járvány ellen tett erőfeszítéseiről.

Objektum doboz

Szijjártó: Szerbia és Magyarország összehangolja védekezését

Szerbia és Magyarország összehangolja a koronavírus elleni védekezését - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi videójában.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy Szerbia pénzügyminiszterével, Sinisa Malival tárgyalt.

A magyar külügyminiszter kiemelte: a magyarok és a szerbek szoros egymásrautaltságban élnek, különösen az ilyen súlyos kihívással érintett helyzetekben.

Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyal Budapesten, a Karmelita kolostorban
Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyal Budapesten, a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/KKM

Szijjártó Péter elmondta: szerb kollégájával folyamatos forródrót-összeköttetésben vannak. Vasárnapi megbeszélésükön áttekintették a határokon kialakult helyzetet. Egyetértettek abban, fontos kötelességük a folyamatos áruforgalom fenntartása a szerb és a magyar emberek ellátása érdekében. Mint kiemelte: a két ország között több mint 2,5 milliárd eurónyi volt a kereskedelmi forgalom tavaly.

Megállapodtak abban is, hogy összehangolják a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseiket is - közölte a miniszter, hozzátéve: a következő időszakban folyamatosan tájékoztatják majd egymást.

A cél, hogy a lehető legjobb választ tudják adni a súlyos kihívásokra - szögezte le Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink