Belföld

Elveszíti a hitelességi versenyt az ellenzék

Hétértékelő. Kiszelly Zoltán: A kormány lehetőségei szerint jól menedzseli a helyzetet, időben és megfelelően reagáltunk, a többi országgal szinkronban és határozottan léptünk

Visszaszorulhat a spontán globalizáció, ismét felszínre kerülhet az euróválság, Magyarország pedig akár nyertese is lehet a világjárvány nyomán bekövetkező változásoknak – véli Kiszelly Zoltán elemző.

Ázsia kezd kijönni a vírusból, most Európa az epicentrum, felkészül az Egyesült Államok – foglalta össze a nemzetközi járványhelyzetet lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Előrevetítette: nekünk most jön a neheze, a következő heteket kell kibírni. Ausztriában, Olaszországban és Svájcban nem akarták tönkretenni a síszezont, a spanyolok meg a strandolást, vélhetően ez a felelőtlenség vezetett a fertőzés európai szétterjedéséhez – állapította meg. Hozzátette, most már késő, pláne, ha az emberek nem elég óvatosak: a bulizó amerikai fiatalok például „orosz rulettet játszanak a vírussal”. Több olvasat is van egyébként a védekezés kapcsán, egyelőre azonban egyikről sem lehet kijelenteni, hogy megfelelő – közölte Kiszelly.

Evidens, hogy a világgazdaságra is komoly hatása lesz a jelenségnek – folytatta az elemző. Szerinte erősödhet a deglobalizáció. A globalizáció spontán szakasza nagyjából 2015-ig tartott, s a Nyugat lett a vesztese, Kína pedig a nyertese. Trump megválasztása és a Brexit is arról szól, hogy ennek a spontán globalizációnak hadat kell üzenni, ezt a folyamatot gyorsítja most fel a vírus. Következhet az irányított globalizáció. Csak egy példa: a gyógyszeralapanyagok Kínában készülnek, a mostani tapasztalatok nyomán ez is megváltozhat, ezzel együtt akár más ágazatoknál is rövidülhetnek a beszállítói láncok. A költséghatékonyság helyett az ellátás és az ellenőrzés biztonsága lesz ugyanis az igazán fontos, ha csak fokozatosan, de visszatérhet a termelés is Európába. Mindenképp változások lesznek – mondta az elemző.

Kiszelly kitért arra is, az Európai Központi Bank a múlt héten hétszázötvenmilliárd eurós mentőcsomagot hirdetett az eurózónának, vagyis „adós karanténba kerül Európa jó része”. Ugyanakkor Olaszország lett az új Görögország – fogalmazott az elemző –, recesszióba süllyed, s meg kell majd menteni. Ha tehát vége a járványnak Európában, jön az újabb euróválság, amelyben érintett lehet Spanyolország és Franciaország is. Vagyis visszaköszönnek a szőnyeg alá söpört problémák.

Ami Magyarországot illeti: a kormány lehetőségei szerint jól menedzseli a helyzetet, időben és megfelelően reagáltunk, a többi országgal szinkronban és határozottan léptünk – összegzett a politológus. Hozzáfűzte, a társadalom is jól vizsgázott, a többség betartja a szabályokat, alapvetően nincs pánik. Az ellenzék és médiája azonban hisztériát kelt, a hitelességi versenyt ezért elveszítik. Az ellenzéki média ráadásul magának gyűjt, nem az orvosoknak, és azt akarja sugallni, nem vagyunk biztonságban. Pökhendi módon szakértőnek akarják beállítani magukat. Csakhogy kiderült, nem azok, ezzel szembesítette őket Kovács Zoltán államtitkár a múlt héten. A német sajtó felelősebben viselkedik, látják, ez veszélyhelyzet – jegyezte meg Kiszelly. Rámutatott: az a jó, ha a politikusok is a szakértőkre hallgatnak ilyenkor.

A gazdasági következmények kapcsán kifejtette: az Orbán-kormány továbbra is az emberek, s nem a bankok oldalán áll. Mivel jó állapotban érte a válság az országot, valószínűleg „puhára esünk”, de fenn kell tartani a gazdaság likviditását. Sőt, akár nyertesei is lehetünk a járvány nyomán bekövetkező változásoknak – vetette fel az elemző.

Kapcsolódó írásaink