Belföld

Operatív Törzs: Jól van a reggel bejelentett hat megbetegedett személy

Jól van az a hat személy, akiket az elmúlt 24 órában regisztráltak koronavírus-fertőzéssel - jelentette be Lakatos Tibor az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati sajtótájékoztatón.

Operatív Törzs: Jól van a reggel bejelentett hat megbetegedett személy
Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője
Fotó: MH/Purger Tamás

Lakatos Tibor ismertette, hogy a jelenleg kórházban lévő személyek egy része kontaktszemély, egy része pedig új megbetegedés.

Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője azt is elmondta, hogy a szervezet szombati ülésén megfogalmazott néhány ajánlást, amelyek szerint kérik az ügyfeleket, hogy interneten előre lefoglalt időpontra érkezzenek a kormányablakokba, hogy elkerüljék a tömeget, majd hozzátette, hogy a kész okmányokat nem személyesen, hanem a postai úton fogják megkapni.

A sajtótájékoztatón később Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki az Orbán Viktor által pénteken bejelentett oktatási akciócsoportot vezeti, arról tájékoztatott, hogy már hétfőtől tanterven kívüli, digitális munkarendet vezetnek be az magyar köznevelési és szakképzési intézményekben.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a munkaszervezés szempontjából szükséges lesz a bejárás az intézményvezetőknek, míg a pedagóguskollégák esetében csupán abban az esetben, ha otthon nem rendelkeznek a megfelelő digitális eszközökkel, amelyekkel a tanulókkal való kapcsolattartást biztosítani tudják.

A tanulók számára otthoni felügyeletre lesz szükség kis csoportokban, elsősorban családtagok, illetve szomszédok bevonásával - mondta el Maruzsa Zoltán, majd hozzátette, hogy lehetőleg ne a nagyszülőkre legyenek bízva a gyerekek.

Ahol ez nem megoldható, az iskolákban biztosítva lesz felügyelet a gyerekek számára, ugyancsak kiscsoportokban, csak indokolt esetben, amit a tankerületi központok illetve a szakképzési centrumok fognak szervezni - jelentette ki az államtitkár, ugyanakkor leszögezte, hogy a gyerekek ténylegesen maradjanak otthon, tehát ne bandázzanak, ne járjanak össze.

A gyermekétkeztetés szempontjából az iskolákat nem zárják be, viszont étkezdéket nem lehet tömegesen használni - jelentette ki Maruzsa Zoltán, aki elmondta azt is, hogy az oktatási akciócsoport elkészített egy nem végleges, új módszertani útmutatót, amit még szombati nap folyamán közzé fog tenni, majd hozzátette, hogy hamarosan egy kormányrendelet alapján az önkormányzatok dönthetnek majd a bölcsődék és az óvodák nyitvatartásáról. 

„Olyan kényszerhelyzetben vagyunk, ahol lépnünk kellett. Kérem segítsenek, hogy a lehető legjobbat tudjuk kihozni ebből a helyzetből a diákok érdekében.” Ez egy komoly kihívás, és egy komoly potenciál is - hangsúlyozta az államtitkár.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az elmaradott területeken, hogyan oldják meg az online oktatást, Maruzsa Zoltán elmondta, hogy a lakosság informatikai eszközellátottsága, illetve okostelefon-ellátottsága is kifejezetten jó, uniós átlag feletti. Ismertette továbbá, hogy vannak olyan könyvtárak és digitális jóléti pontok, ahol hozzá lehet férni informatikai eszközökhöz, de egyéb esetekben analóg módszerekkel is meg lehet oldani a tananyagokhoz való hozzáférést, például telefonon vagy levélben.

Nincs napirenden a Liszt Ferenc repülőtér lezárása - válaszolta Lakatos Tibor az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője egy újságírói kérdésre, aki egy másik kérdésre adott válaszában azt is elmondta, hogy az egészségügyi tárca nem tett még javaslatot a fürdők általános bezárására, majd hozzátette, hogy ez jelenleg a fenntartók és az üzemeltetők egyéni döntésén múlik.

Lakatos Tibor ismertette, hogy jelenleg nincs koronavírussal fertőződött egészségügyi dolgozó Magyarországon.

Fegyelmi eljárás indult egy rendőrrel szemben, aki figyelmen kívül hagyta, hogy egy kamionos bevallottan járt Olaszországban, valamint azt javasolta a sofőrnek, hogy tagadja le, honnan érkezett - válaszolta Lakatos Tibor az újságírók kérdésére.

Kapcsolódó írásaink