Belföld

Gyurcsány hálójában vergődik az ellenzék

Hétértékelő. A politológus szerint komoly morális kérdéseket vet fel, hogy a balliberális oldal a koronavírus-járványt igyekszik felhasználni pártpolitikai célokra

Nem tudnak megfelelő válaszokat adni a Gyurcsány Ferenc felől érkező kihívásokra az ellenzéki pártok Boros Bánk Levente szerint, aki elmondta: a Jobbik azt valósította meg mára, amivel szemben egykor létrejött.

Gyurcsány hálójában vergődik az ellenzék
Fotó: MH/Purger Tamás

Eljutottunk odáig, hogy jelen pillanatban az egyetlen döntés- és cselekvőképes szereplő a kormányellenes oldalon Gyurcsány Ferenc lett – mondta lapunknak a múlt hét eseményei kapcsán Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Hozzátette: az összes többi politikai formáció vagy a túlélésért küzd intézményi és egyéni szinten, vagy olyan, mint a Momentum, amely teljesen tapasztalatlan. De jelenleg csak a bukott miniszterelnöknek van meg a képessége és akarata, hogy akár lépésekkel előbbre gondolkodjon, mint a többiek, akik egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy megfelelő válaszokat tudjanak adni erre. Sőt, jó képet vágnak az egészhez. Pedig Gyurcsány Magyar Narancsnak adott interjújából is kiderül, hogy egy báránybőrbe bújt farkas – mondta a politológus. A nyilvánosság előtt ártatlannak mutatja magát, sőt olyannak, aki a többieket segíti,  közben a háttérben mindent megtesz, hogy bedarálja őket.

A Jobbik helyzetéről elmondta: az ideológiai irányváltás végül szervezeti válságban csúcsosodott ki a pártban. Akik a balliberális fordulatot támogatták, de a Gyurcsánnyal való együttműködést kizárták, azok, úgy tűnik, Jakab Péter megválasztásáig még kitartottak. Jakab viszont a fordulatot és Gyurcsányt is el tudja egyben fogadni. Aki pedig ez ellen szót emel, azokat kiszorítja a pártból. Ám azzal, hogy megosztotta belülről a pártot, saját maga alól húzta ki a szőnyeget, hiszen elveszíti a vidéki jelenlétet, és így a Jobbik megszűnik országos pártként létezni. Ez egyrészt a helyi politikában való megszólalás lehetőségét és az aktivisták hiányát fogja magával hozni, amik viszont egy sikeres választási szereplés előfeltételei – hangsúlyozta a politológus. Másrészt Boros Bánk szerint kijelenthető, mára semmi sem különbözteti meg a Jobbikot az összes többi balliberális formációtól. Egy kis balliberális párttá zsugorodnak, és innentől kezdve a szűk pártvezetés előtt egyetlen út marad, hogy a pártot nevében, intézményében fenntartsa 2022-ig. Ez majd valamilyen értéket jelenthet talán a tárgyalóasztalnál, ahol odadobhatnak nekik koncként néhány képviselői helyet. A Jobbik mára megvalósította mindazt, amivel szemben létrejött – összegezte a helyzetet az elemző.

A migrációs helyzettel és az Orbán Viktort dicsérő Die Presse-cikkel kapcsolatban Boros Bánk elmondta: egy olyan újságban jelent meg Orbán Viktor politikáját méltató vélemény, amely semmi jót nem írt eddig Magyarországról. Ez igazi elégtétel lehet a kormánynak és a miniszterelnöknek, és figyelemfelkeltő lehet Európában – mondta a politológus, aki szerint a cikk is alátámasztja, hogy nemcsak most, hanem 2015-ben is igaza volt a kormánynak.

A koronavírus-járvány kapcsán az ellenzék hozzáállásáról Boros Bánk Levente azt mondta: még a politika világában is vannak olyan témák, amelyeket nem illik pártpolitikai célokra fordítani. Egy járványveszély pedig különösen az. Még érthető lenne az ellenzék hozzáállása, ha egy cselekvőképtelen kormány lenne Magyarországon, de nem ez a helyzet. A járvány kirobbanásától kezdve a kormány szisztematikusan építette fel a védekezés rendszerét. Semmi olyan jelét nem mutatta, hogy ne lenne a helyzet magaslatán. A politológus szerint ilyen helyzetben pártpolitikai célokra felhasználni ezt a témát komoly morális kérdéseket vet fel.

Kapcsolódó írásaink

Az MSZP és a Jobbik ördögi körbe került

ĀHétértékelő. A Fővárosi Közgyűlésben is pozíciókat szerez a bukott miniszterelnök, aki továbbra is az ellenzéki pártok „leszalámizásával” tör vezető szerepre – véli Kiszelly Zoltán

Gyurcsány áll az MSZP szétesése mögött is

ĀHétértékelő. Deák Dániel: A klímavédelmi akcióterv kihúzza az ellenzéki politika méregfogát, hiszen a jobboldali kormány intézkedéseit még a legvadabb zöldek is megirigyelhetik