Belföld

Jakab Péter bátran herdálja a közpénzt

A korábbi kilépők után most Sneider Tamás volt pártelnök ment neki a Jobbik jelenlegi vezetésének, hangsúlyozva, hogy nem hagyja magát zsarolni

Miközben szegénységről, urizálásról beszél Jakab Péter a parlamentben, lapunk kiderítette: két év alatt több tíz millió forint közpénzt vett fel.

Jakab Péter bátran herdálja a közpénzt
A pártelnök és elődje mára szembefordult egymással
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Merőben új, a szegényekért mélységesen aggódó arcát mutatta be a nagyközönségnek a Jobbik frakcióvezetője, elnöke. Jakab Péter hétfőn arról beszélt a parlamentben, a kormányfő elvesztette kapcsolatát a valósággal, ezért menekül méregdrága nemzeti konzultációkba, csakhogy szerinte ez nem lehet megoldás: „Ki kell menni a nép közé, már ha van hozzá bátorsága” – fogalmazott a Jobbik vezetője. De ahogy Jakab korábbi, szélsőséges kirohanásoktól sem mentes arcai sem bizonyultak túl hitelesnek, úgy a mostani előadása sem volt az.

Bár a vagyonnyilatkozatában nem találni meglepetést, csupán egy száz négyzetméteres miskolci ingatlan és egy pénzintézettel szembeni, tízmillió forintos tartozás szerepel benne, a lapunk által kikért költségtérítési számokból már érdekesebb adatok derülnek ki: 2018. május 8. és 2019. december 31. között Jakab Péter több mint hárommillió forint közpénzt vett fel lakásbérletre, 5,3 millió forintot kapott irodai bérletre, annak fenntartására, 2019. június 25-ig pedig közel 2,4 millió forintnyi üzemanyag-költségtérítésben részesült. De ez a majdnem két év alatt összeszedett, összesen 10,8 millió forintos költségtérítési keret eltörpül a képviselőnek járó, ugyanezen időszak alatt megkeresett 27,5 millió forintnyi tiszteletdíj mellett.

Mindez nem meglepő, ha a Jobbik-frakció költekezéséről nemrég megjelent híreket nézzük. Ismert, egy évvel ezelőtt a Jobbik kommunikációs offenzívába kezdett, mert szerintük az Állami Számvevőszék által kirótt bírságnak köszönhetően veszélybe került a párt megélhetése. Csakhogy az Országgyűlés Hivatalától kikért adatokból kiderült, a Jobbik-frakció háza táján nyoma sincs a megszűnésnek. Mint írtuk, abból a 380 millió forintból, amit kézhez kapott a párt frakció­ja, 145 millió forint landolt az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézetnél, illetve tízmilliók mentek el jogi, szak- és kommunikációs tanácsadásra. Ezzel messze Jakabék költötték a legtöbb közpénzt a parlamentben. „A Jobbik mint önálló, jobboldali ellenzéki erő megszűnt létezni, és helyét egy olyan párt vette át, amelynek célja, hogy Jakab Péternek és követőinek garantálja az egzisztenciális biztonságot 2022 után is” – jelentette ki korábban lapunknak Rotyis Bálint, a Médianéző Központ elemzője.

Eközben a pártban tovább folyik a belharc, kedden például Sneider Tamás ment neki a jelenlegi pártvezetésnek. Az exelnök arra reagált, hogy a Jobbik a következő választáson nem fogja támogatni a kilépett tagokat. „Nagyon sajnálom, hogy a Jobbik elnöksége azt a következtetést vonta le a távozó országgyűlési képviselők búcsúüzeneteiből, és a lassan tömeges kilépési hullámból, hogy nyilvánosan kell megzsarolni a képviselőtársaimat és engem” – fogalmazott. Határozottan szeretném leszögezni, hogy engem sem a saját pártom, sem más párt nem zsarolhat meg! – tette hozzá Sneider, aki arra szólította fel a pártvezetést, hogy vessen véget a politikai indíttatású leszámolásoknak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom