Belföld

Fürjes: A Városligetről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában kell tárgyalni

A Budapest Fejlesztési Központot irányító Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár levélben hívta fel Karácsony Gergely főpolgármester figyelmét arra, hogy a Városligetet érintő döntések elsődleges fóruma a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ahol minden ilyen kérdést kötelező tárgyalni - derül ki az államtitkár lapunkhoz eljuttatott leveléből.

Fürjes: A Városligetről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában kell tárgyalni
Fürjes Balázs
Fotó: MH

A levélben Fürjes Balázs felhívta a főpolgármester figyelmét arra, hogy a héten immáron második alkalommal tartják meg közösen a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülését, majd részletesen ismertette az FKT működését szabályozó kormányhatározatot is.

„1509/2018. (X. 17.) Korm. határozat a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról

12. A Tanács javaslatot dolgoz ki, állást foglal, kezdeményez a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat számára a 10. pontban meghatározott beruházásokkal összefüggő egyes ügyekben, illetve állást foglal az egyéb, a budapesti fejlesztéspolitikát érintő, a Fővárosi Önkormányzat, illetve a Kormány feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésekben. Ennek keretében a Tanács különösen:

f) megtárgyalja és véleményezi a fővárosi településfejlesztési és településrendezési eszközök, illetve azok módosításainak tervezeteit, ideértve különösen az alábbiakat:
fa) a Budapest 2030 Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepció,
fb) az Integrált Településfejlesztési Stratégia,
fc) a Budapest Főváros Településszerkezeti Terv,
fd) a Budapest Főváros Rendezési Szabályzat,
fe) a Duna-parti Építési Szabályzat és
ff) a Városligeti Építési Szabályzat (...).”

Az államtitkár írásában továbbá leszögezte, hogy a kormány teljes egészében betartotta és betartja az FKT-ra vonatkozó szabályokat, majd hozzátette, hogy még olyan kérdésekben is kezdeményezte közös álláspont kialakítását, amelyek esetén erre nem lett volna szükség. A kormány meggyőződése szerint ugyanis ez a budapestiek érdekét szolgálja, és összhangban áll a kormány és főváros általunk helyesnek tartott korrekt partneri viszonyával.

Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat rendre úgy hoz döntéseket az állami beruházásként megvalósuló Liget programról, hogy előzetesen nem egyeztet arról a kormánnyal - mutatott rá az államtitkár, majd megkérte a Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy változtassa meg ezt a gyakorlatot, és kérte az előzetes szakmai párbeszéd lefolytatását a kormány képviselőivel.

Mint írta, az FKT-kormányhatározat alapján különösen is kérjük és javasoljuk, hogy annak szabályai betartásával a VÉSZ módosítás tervezetét közgyűlési döntéshozatal előtt, szakmai párbeszéd keretében, a korrekt partnerség elvének megfelelően vitassuk meg a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában és csak azt követően szülessen közgyűlési döntés.

Főpolgármester úr joggal vár el ilyen gyakorlatot a kormánytól, tisztelettel kérjük, hogy a Főváros is saját elvárásainak megfelelően járjon el - zárta szavait Fürjes Balázs.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom