Belföld

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet

Nem szólalt fel napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök a parlament tavaszi ülésszakának első napján. A kormány úgy ítélte meg, hogy a koronavírus elleni küzdelemről szóló tájékoztatás jelenleg a legfontosabb, erről pedig Kásler Miklós miniszter tud hiteles és alapos tájékoztatást adni.

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött - mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén napirend előtti felszólalásában.

A tárcavezető kifejtette: a minisztérium az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első jelzésére azonnal megkezdte a felkészülést, január 31-én operatív törzset állítottak fel és akciótervet határoztak meg. Az intézkedések között említette, hogy szakmai eljárásrendet dolgoztak ki az egészségügyi intézményeknek, meghatározták a megelőzés rendszabályait, kialakították a vírus közvetlen kimutatásának módszerét, felmérték az intézmények védőeszköz-igényét, további beszerezéseket indítottak el, a kijelölt határátkelőhelyeken a rendvédelmi szervek folyamatosan szűrik az országba belépő fertőzésgyanús utasokat, a budapesti repülőtéren vírusölő szerrel takarítanak, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, továbbá a Kínából érkezőket hőkapuval ellenőrzik.

Megjegyezte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatos kapcsolatot tart a járvány által érintett területeken tartózkodó magyarokkal, valamint koordinálta hét magyar hazaszállítását, akiket azóta hazaengedtek.

Kásler Mikós kitért rá: a lakosság tájékoztatására kiemelt figyelmet fordítanak, a média segítségével naprakész információkat biztosítanak mindenkinek. Az Emmi tájékoztatta az európai uniós egészségügyi biztost az intézkedésekről, és részt vettek az uniós egészségügyi miniszterek legutóbbi rendkívüli ülésén - közölte.

Cél, hogy ne jöjjön be a vírus az országba

Juhász Hajnalka (KDNP) köszönetet mondott a részletes tájékoztatásért, és megnyugtatónak nevezte, hogy nem jelent meg a vírus Magyarországon.

A megfelelő tájékoztatással el lehet kerülni a pánik kialakulását - mondta, és hangsúlyosan szólt a megelőző munkáról. Kijelentette: az akcióterv minden elővigyázatossági döntést tartalmaz.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) üdvözölte, hogy hét magyar tegnap elhagyhatta a karantént. Célnak nevezte, hogy ne jöjjön be a vírus az országba, és azt mondta: a kormány jól dolgozott, hiszen ez a cél teljesült.

Hangsúlyosan szólt az intézkedési terv gyors kidolgozásáról, és a közvélemény tájékoztatásáról.

Kapcsolódó írásaink