Belföld

Folytatódó honvédségi fejlesztések

Még idén befutnak az első Leopard lánctalpasok Tatára, és összesen harminchat új helikopter érkezik majd Szolnokra

Idén is komoly fejlesztések elé néz a Magyar Honvédség. A német hadsereg raktáraiban elkezdték a hamarosan hazánkba érkező harckocsik felkészítését, s az új helikopterekből is beérkezik tizenkét darab. Közben az élelmezési norma is emelkedett.

Folytatódó honvédségi fejlesztések
Gőzerővel folyik a pápai légikikötő fejlesztése is – mondta Benkő Tibor
Fotó: MH/Purger Tamás

Idén újabb katonai helikopterek érkeznek Szolnokra, és befut egy tucat Leopard–2 A4-es harckocsi is – ez is kiderült Benkő Tibor minapi, a HM Hadtörténeti Intézet és Mú­zeumban tartott évértékelő és feladatszabó értekezletén. A tárca vezetője arról is beszélt, a folyamatosan bővülő honvédelmi költségvetésből előre fizetik ki a később rendszerbe álló technika árát.

Lapunk az értekezleten elhangzottak nyomán megtudta, hogy a Bundeswehr, azaz a Német Szövetségi Hadsereg és a Krauss-Maffei Wegmann vállalat szakemberei néhány hete elkezdték „kikonzerválni” azt a tizenkét darab Leopard–2 A4-es tankot, amelyek még idén megérkeznek hazánkba. A tankok korábban a német haderő raktáraiban, tartalékban álltak. Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Honvédség összesen 44, legmodernebbnek tekinthető Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 önjáró löveget vásárol Németországból, ezenfelül gyakorlásra kap egy tucat régebbi verziójú A4-es példányt. A teljes ügylet értéke csaknem hatszázmilliárd forint. Fontos megjegyezni, a költségek kalkulálásánál nemcsak az eszközök árát kell figyelni, hanem a magyar katonák kiképzését, a lőszert, a kiegészítő felszereléseket, a digitális fejlesztéseket és a szervizt is. Az idén befutó példányok – akárcsak majd a későbbiek – Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz kerülnek.

A lánctalpas technika fejlesztésén túl folytatódik a légierő megerősítése is. Tavaly négy, míg idén újabb tíz-tizenkét darab H–145M könnyű harci helikopter érkezik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra. Mint korábban megírtuk, a hadsereg a Zrínyi 2026 program keretében a következő években összesen harminchat új harci helikoptert szerez be – ebből húsz példány H–145M, míg a fennmaradó mennyiség H–225M típusú. Korábban már az ex-szovjet nyolc darab Mi–24-es és a Mi–17-es szállító harci helikopterek felújításáról is megegyeztünk az orosz féllel, így azok 2023–2024-ig maradhatnak hadrendben. Az Airbus H–145M-ből valamivel több mint félszázat rendeltek, és huszonhármat már le is szállított a vállalat. Elsőnek tizenötöt a német különleges erőknek, de rajtuk túl Thaiföld, Szerbia és Luxemburg is vásárolt belőle különféle célokra. Ugyanakkor a húszdarabos megállapodással Magyarország lett a legnagyobb üzleti partner. A H–225M szállítása 2023-ban kezdődik és 2024-ben zárul. A húsz H–145M-ért csaknem százmilliárd forintot fizet hazánk.

Mindezekkel párhuzamosan gőzerővel zajlik a kecskeméti és a pápai katonai légikikötő fejlesztése is. Előbbi helyen utasforgalmi terminál, az utóbbin új kifutópályák is épülnek. Benkő Tibor az értekezleten aláhúzta, nincs megállás a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat erősítésében, s tavaly harminc, idén pedig húsz százalékkal bővül a honvédek élelmezési normája.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom