Belföld

Egymásnak esett újra az ellenzék

A Momentum a DK-nak, Gyurcsányék Fekete-Győréknek és a Jobbiknak is üzengetnek, miközben a parlamenti küszöb alá csúszó szocialisták már a túlélésért küzdenek

Fekete-Győr András Momentum-elnök nem támogatja a közös ellenzéki választási lista gyurcsányi vízióját, és a Jobbik-közeli Alfahírnek nyilatkozva osztotta ki jelenlegi szövetségeseit.

Egymásnak esett újra az ellenzék
Változékony üléspontok. Fekete-Győr az MSZP-szakadár Botka Lászlóval
Fotó: Facebook

Ha már csak egy körzetben is közös ellenzéki jelölt indul, a listának is közösnek kell lennie – így reagált a DK szóvivője Jakab Péternek, a Jobbik elnökének a nyilatkozatára, aki nem támogatja a közös lista gyurcsányi tervét. Jakab még szerdán az ATV-nek azt mondta, azért elutasító, mert nem szeretné, ha a 2010 előtti meghatározó politikusok, mint például Gyurcsány Ferenc, rajta lennének egy közös listán.

Barkóczi Balázs szóvivő szerint többször bebizonyosodott már: ha az ellenzéki pártok külön vagy koordináltan indulnak, az „biztos bukás”. Érdekesség: 2018-ban éppen a DK indult koordináltan az MSZP-vel úgy, hogy egyéni jelöltjeik közösek voltak, de listán külön indultak. A Gyurcsány-párt eközben büszkén számolt be arról, hogy tagjuk lett a Momentum volt győri elnöke, Hegyi Szabolcs. Az üzengetésnek is beillő közlemény szerint egyenesen csatlakozási hullám kezdődött el, a DK-ba egyre többen lépnek át.

Üzengetésből nem volt hiány az ellenzék másik „erős pártja”, a Momentum részéről sem. Fekete-Győr András elnök a Jobbik-közeli Alfahírnek adott interjúban beszélt arról, hogy a The Economist brit üzleti hetilap szerint Donáth Anna, pártja EP-képviselője kihívója lehetne Orbán Viktornak 2022-ben. Szerinte egy közös ellenzéki jelölt lehetne abszolút civil, mint például a Klubrádiótól érkező Pikó András, Donáth Anna kapcsán pedig úgy fogalmazott, reméli, valamikor az életben vállalni fog nagy felelősséggel járó hivatalt. Gyurcsányné Dobrev Kláráról ezzel szemben megjegyezte, nála „még nem láttam azt, hogy vezetett volna egy közösséget”.

A fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat „rémisztő képződménynek” nevező DK-s Niedermüller Péter kijelentéséről Fekete-Győr azt mondta: „Ilyet nem mondasz, mint amit Niedermüller Péter mondott. Még kocsmában sem, nemhogy a televízióban.” A 2022-es parlamenti választás kapcsán, az ellenzéki összefogás formáit illetően a jelenleg felvázoltakat „időpocsékolásnak” tartja a Momentum elnöke, aki ezzel a teljes összefogás másik élharcosának, az MSZP-nek is odacsapott egyet.

Szerinte nem telt el elég idő a közös önkormányzás során, nincs elég tapasztalat a konklúziók levonásához, s akadnak olyan negatív példák is, amelyek nem illeszkednek a Momentum identitásába, politikai attitűdjébe. Itt a kispesti, szocialista korrupcióra utaló hangfelvételre célzott az elnök, emígy: „Gajda Péter polgármester és társai a Facebookon írogatnak párttársamnak, hogy akadjon le erről az ügyről, mert jönnek a perek.”Az MSZP, amely jelenleg egyedül támogatja mindenféle fenntartás nélkül Gyurcsány Ferenc közös listás tervét a 2022-es választáson, fennállása legrosszabb eredményét produkálta a Nézőpont Intézet felmérésében – mutatott rá elemzésében az Origo. Az MSZP még a Párbeszéddel koalícióban sem kerülne be az Országgyűlésbe, ha most lennének a választások. A biztos szavazó pártválasztók körében csupán négyszázalékos támogatottságot mért nekik az intézet.

Kapcsolódó írásaink

Az MSZP lassan csak a közös listában bízhat

ĀA DK-vezér „halálos ölelése” minden más párt szavazótáborát felmorzsolná egy esetleges ellenzéki összefogás során, bár a szocialistákat már ez sem zavarja – véli Deák Dániel