Belföld

Soros jogvédői is Niedermüller mellé álltak

A kormányt nap mint nap támadó szervezetek szerint az erzsébetvárosi polgármester mondatai nem kirekesztőek és nem érik el a zaklatás szintjét

Az Amnesty International szerint a DK alelnökének szavai nem a fehér, keresztény heteroszexuálisokról szóltak, hanem a kormány ideo­lógiáját próbálták meg leírni, míg a Helsinki Bizottság úgy véli, az erzsébetvárosi polgármester elfogadhatatlan mondata nem éri el a zaklatás vagy gyűlöletbeszéd szintjét. A TASZ szerint pedig a rasszizmusnak, a kirekesztésnek, a diszkriminációnak Magyarországon nem a fehér bőrű, heteroszexuális férfiak az áldozatai.

Soros jogvédői is Niedermüller mellé álltak
Múlt héten tüntetésen követelték a DK-s politikus távozását a közéletből
Fotó: MH/Purger Tamás

Ismert, Niedermüller Péter az ATV beszélgetős műsorában rémísztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heteroszexuálisokat.

A gyurcsányista politikus kijelentését ez idáig nem vonta vissza, szavaiért nem kért bocsánatot, pedig korábban – európai parlamenti (EP) képviselőként is – gyakran szólalt fel a rasszizmus, a kirekesztés és a diszkrimináció ellen, igaz, ezen esetek túlnyomó többségében migránsok, LMBTQI-közösségek voltak terítéken. Lapunk arra volt kíváncsi, a Soros-hálózat szervezetei, az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Háttér Társaság hogyan vélekednek Erzsébetváros DK-s polgármesterének felháborodást keltő kijelentéséről.

Megkeresésünkre az Amnesty azt írta: „Megítélésünk szerint Nieder­müller Péter elsőre talán valóban félreérthetően megfogalmazott szavai nem a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról mint emberekről/csoportról szóltak, hanem a kormány ideológiáját próbálták meg leírni. Ma Magyarországon nem fenyegeti semmilyen rendszerszintű diszkrimináció és kirekesztés ezt a csoportot, ellentétben a szexuális és nemi kisebbségekkel, romákkal, külföldiekkel vagy más sérülékeny csoportokkal. Véleményünk szerint ezek azok a társadalmi csoportok, amelyek emberi jogai veszélyben vannak, ezért jogvédő szervezetként energiáinkat arra szeretnénk használni, hogy őket védjük és támogassuk”. A Helsinki – Niedermüller kijelentése után egy héttel kiadott – közleményét juttata el hozzánk, mely szerint a DK-s politikus szavai nem érik el a zaklatás szintjét, ők a „hátrányos megkülönböztetés valódi áldozatainak” kívánnak segítséget nyújtani. A TASZ is csupán egy korábbi állásfoglalásukra hívta fel a figyelmet, amelyben azt írták: „A fehér keresztény, heteroszexuális férfiakat a magyar állam nem hogy fenyegeti, hanem mindenki máshoz képest jobban védi”. Az LMBTQI-közösségek jogait védő Háttér Társaság lapzártánkig nem válaszolt megkeresésünkre. Mindezek alapján kevés az esély arra, hogy a közeljövőben a Soros-hálózat utcára vonuljon a gyurcsányista politikus kirekesztő szavai miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom