Belföld

Soros-ügyvédek a börtönbizniszben

Több roma férfi azt állítja, átverték, a megítélt kártérítésnek végül csak a töredékét kapták meg

Helyreigazítás

A www.magyarhirlap.hu internetes oldalon 2020. FEBRUÁR 4. napján megjelent „Soros-ügyvédek a börtönbizniszben” című cikkünkben azt a valós tényt, hogy a Magyar György és Társai ügyvédi Iroda letéti számlájára összesen 544 millió forint került kifizetésre a fogvatartottakat illető kártalanítás jogcímén 419 ügyben, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha ezen összeg az ügyvédi iroda bevétele lenne.

A valóság ezzel szemben az, hogy a megítélt összegeket az ügyvédi iroda letétkezelőként vette át.

Helyreigazítás

A www.magyarhirlap.hu internetes oldalon 2020. FEBRUÁR 4. napján megjelent „Soros-ügyvédek a börtönbizniszben” című cikkünkben azt a valós tényt, hogy a Cech Ügyvédi Iroda letéti számlájára összesen 362 millió forint került kifizetésre a fogvatartottakat illető kártalanítás jogcímén 273 ügyben, abban a hamis színben tüntettük fel, mintha ez az összeg az ügyvédi iroda bevétele lenne. A valóság ezzel szemben az, hogy a megítélt összegeket az ügyvédi iroda letétkezelőként vette át.

Soros-ügyvédek a börtönbizniszben
Jól jövedelmeztek a fogvatartási kényelmetlenségek
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Leginkább a Soros-hálózathoz is köthető ügyvédek kaszáltak a börtönbizniszen, amelynek véget akar vetni a kormány – ez derül ki az Origo.hu által megszerzett adatokból. Az egyik nagy nyertes, a CEU volt diákja a Facebookon háborog a kifizetések leállítása miatt.

Nemcsak Magyar György, hanem mások is igen jól kerestek a rabok által az állítólagos rossz fogvatartási körülmények miatt indított kártérítéseken. Ahogy az Origo.hu megírta, a 2018-ban az országgyűlési választáson még ellenzéki képviselőként is induló Magyar György ügyvédi irodája több mint 540 millió forintot keresett a börtönbizniszen, de nem sokkal marad el mögötte Fahidi Gergely, aki ügyvédi praxisa mellett az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesületben is tevékenykedik. Az üzleten szintén több mint ötszázmillió forintot bezsebelő Fahidi az egyesület honlapján fellelhető életrajzában szabadelvű, liberális jogvédőnek nevezi magát, és életrajza szerint a CEU-n folytatott posztgraduális tanulmányokat, korábban pedig együttműködött a Helsinki Bizottsággal is. A portál felidézi, hogy Fahidi egy, a HVG-nek 2018-ban írt véleménycikkében azon háborgott, hogy az MTVA székházát megostromló baloldali képviselőkkel szemben erőszakot alkalmaztak. A 2018 decemberi eseményeket egyenesen az 1944-es zsidóüldözéshez hasonlította. Az eset annyira felzaklatta, hogy fel is hívta a 112-t, figyelmeztetve a hatóságokat, hogy képviselőket bántalmaznak a közmédia székházában. Fahidi a január közepén közzétett Facebook-bejegyzésében arról nem értekezett, hogy ő mennyit keresett a börtönbizniszen, és ezt mennyire tartja etikusnak, csupán azt veti a kormány szemére, hogyan képzeli, hogy felfüggeszti a kifizetéseket.

Az Origo listáján olyan nevek is feltűnnek, mint Cech András, akinek irodája több, mint 362 millió forintos bevételt könyvelhetett el az ügyletekből. Ő volt az, aki Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét képviselte a magyar állammal szemben az Emberi Jogok Euró­pai Bíróságán indított perben.

A sajtóban többször is szereplő Karsai Dániel 87 millió forinttal vette ki a részét az üzletből, ügyvédi irodájának partnerei között megtalálható a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság.
Amint azt megírtuk, a Fidesz a múlt héten követelte, hogy az érintett ügyvédek hozzák nyilvánosságra, mennyit kerestek a börtönbizniszen. Budai Gyula, a kormánypárt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: fehéren-feketén kimutatható, hogy az ügyvédeknél landolt a börtönkártérítésre kifizetett összegek több mint hatvan százaléka.

Eközben a Hír TV-nek több roma férfi is azt mondta, a nekik megítélt kártérítésnek csak töredékéhez jutottak hozzá, szerintük az ügyvédek átverték őket. Egyikük azt állítja, szabadulása után hárommillió forintot kapott volna kártérítésként, ügyvédjével húsz százalék sikerdíjban állapodtak meg, ennek ellenére a 2,4 millió forint helyett mindössze 1,8 milliót kapott kézhez.

Kapcsolódó írásaink