Belföld

Az MSZP a nagytőke zászlóshajója

Szanyi Tibor: Gyurcsány virtigli liberális figura

„A csömörből, a kiégettségből, a korrumpálódásból levonni azt a következtetést, hogy bitang jók vagyunk, gyerekség” – ezt mondta az MSZP-ből kilépett Szanyi Tibor A 168 Órának adott interjúban.

Az MSZP volt európai parlamenti képviselője, a párt egykori alelnöke távozása okaként azt nevezte meg, egy igazi baloldali párttól tartalmi rendszerkritikát várna, amelynek lényege a kapitalizmus bírálata.

Az MSZP-t azonban hajszálpontosan a nagytőke zászlóshajójának nevezte. Úgy fogalmazott, a volt saját kis frakciója zömmel politikai járadékvadászokból, neoliberális figurákból és túlélőművészekből áll. Emiatt – érvelt – az MSZP-t nem nehéz ledarálni. Szinte egy szál hatékony politikusa sincs, kampányarcokat pedig kívülről hoznak. Hozzátette, Gyurcsány virtigli liberális figura. Méghozzá neoliberális. Akkor is, ha szavazóit a baloldalon kavarja össze.

Szanyi Tibor azzal zárta gondolatait: „eloldom a hajómat az MSZP anyahajójától, a kormányt kilencven fokkal balra fordítom”. Az Indexen élő műsorban megszólalt a pártot szintén elhagyó Botka László szegedi polgármester is. Az MSZP egykori választmányi elnöke önvallomása szerint soha nem tartotta magát pártpolitikusnak, ám azt mondta, „az MSZP-re saját csapataként tekint”. Az ellenzéki pártok összefogását úgy értékelte, az szükséges, de nem elégséges feltétele a kormány leváltásának, ahhoz „egyértelmű vízió is kell, hogy mi lesz, ha a választóktól bizalmat kapnánk” – tette hozzá. Ha továbbra is az összefogással fogjuk szórakoztatni a közönségünket, akkor abból egyértelműen fideszes többség fog kijönni – szögezte le. Szeged kapcsán Botka azt is elismerte, hogy az általa vezetett város kapta a legtöbb uniós forrást a megyei jogú városok közül.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom