Belföld

Családokat erősíthet meg az elfogadott, születendő gyermek

Napjainkban van néhány olyan, az egyház által működtetett leányanyaotthon is, amelyben a nehéz helyzetbe került nők menedéket találhatnak – mondta Veres András püspök

Az abortusz felelősségét nem szabad csak a nőre terhelni – nyilatkozta lapunknak Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a testület legutóbbi körlevelének témája apropóján.

Családokat erősíthet meg az elfogadott, születendő gyermek
„Az abortusz felelősségét nem szabad csak a nőre terhelni”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A megfogant élet védelméről adott ki körlevelet a közelmúltban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, az aprószentek – a Heródes által, Krisztus eltüntetése céljából legyilkolt kisgyermekek és újszülöttek – ünnepén közzétett szövegben a püspöki kar 1956. szeptember 12-i állásfoglalását idézve föl az abortuszról. Hogy miért volt fontos leporolni a több mint hatvan évvel ezelőtti gondolatokat, azzal kapcsolatban Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke lapunknak azt mondta, az abortusz kérdése napjainkban is aktuális probléma, ezért az MKPK szükségét érzi annak, hogy ezt a nagyon súlyos erkölcsi kérdést újra és újra a figyelem középpontjába helyezze. „Aprószentek ünnepe, majd másnap a Szent Család ünnepe alkalmat kínált arra, hogy ismét megszólaljunk ebben az ügyben” – húzta alá, hozzátéve, hogy rá kívántak mutatni az egyház konzekvens tanítására az élet védelmével kapcsolatban.

A népesedési adatokra hivatkozva hangsúlyozta, Magyarországon a gyermekvállalási kedv örvendetes módon növekszik, talán ennek is köszönhető, hogy a kórházban végzett művi terhességmegszakítások száma csökken. De a téma továbbra is aktuális, azoknak a számát, akik más beavatkozások következtében sem születhettek meg, sajnos még megbecsülni sem tudjuk – mondta.

A megfogant életek védelme mellett Veres András lapunkkal azt is megosztotta, hogy az MKPK lelki támogatásával erősíti az anyákat, valamint a családokat a jelentkező emberi élet elfogadásában, ennek a segítségnyújtásnak pedig az intézményhálózatban is van nyoma. „Napjainkban van néhány olyan, az egyház által működtetett leányanyaotthon is, amelyben a várandósságuk miatt nehéz helyzetbe került nők menedéket találhatnak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy szükség esetén ezen a téren erősíteni is tudják az intézményrendszert.

A főpásztor szerint erre többek között annak érdekében van szükség, hogy a gyermekvárás miatt átalakult élethelyzetben az anya ne maradjon egyedül az esetlegesen felvetődő problémáival. Erősíteni szeretnék azt a – közfelfogásban még nem feltétlenül elfogadott – véleményt, hogy az élet kioltása esetén nemcsak az anya felelős, hanem az apa is, és sajnos gyakran a környezet is. „Az abortusz felelősségét nem szabad csak a nőre terhelni” – hangsúlyozta, kiegészítve azzal, hogy ha viszont sikerül elfogadtatni a születendő gyermeket, akkor az a házasságok és a családi kapcsolatok megerősítésében is szerepet kap.

Az anyák támogatásáról szólva még elmondta, fontos a lelki sebek gyógyítása, hiszen az abortuszon átesett anyák számos esetben kerülnek súlyos lelki válságba a művi vetélés után, sőt, gyakran évek, évtizedek múlva jelentkeznek poszt­abortív lelki tünetekkel. A katolikus egyház számukra anonim lelkigyakorlatokat szervez.

Kapcsolódó írásaink