Belföld

Az idén is folytatódik a honvédség fejlesztése

Érkeznek az új helikopterek, Kiskunfélegyházán indul a fegyvergyártás

A szövetséges és a barátinak nem nevezhető országok figyelmét egy­aránt felkeltette a Magyar Honvédség modernizációja. A tárcánál már a 2026-ig szóló programon túlra is tekintenek.

Az idén is folytatódik a honvédség fejlesztése
Még tíz-tizenkét ilyen forgószárnyas érkezik hamarosan Szolnokra
Fotó: MH/Katona László

Egyebek mellett nyolc szállító repülőgép, harminchat helikopter, negyvennégy élvonalba tartozó – egyenként durván 2,5 milliárd forintba kerülő – Leopard 2A7+ harckocsi és huszonnégy korszerű önjáró löveg vásárlását jelentette be az előző két évben a Magyar Honvédség. Ezen túl néhány esztendőre a német haderőtől oktatási célból kölcsönbe még idén tizenkét Leopard A4-es jármű érkezik – ezek, akár csak legmodernebb társaik, Tatára kerülnek majd. A laktanya és az állomány felkészítése már elkezdődött. A Zrínyi 2026 program keretében tíz év alatt összességében beruházni tervezett háromezer-ötszázmilliárd forinttal az elmúlt harminc évben „kissé” elaggott hadseregünk fél évszázada nem látott technológiai ugrást hajt végre. Például a német Leopard tankokkal a környező államok közül nekünk lesznek a legmodernebb harckocsijaink.

Egy, még decemberben tartott háttérbeszélgetésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter kifejtette, a felfegyverzés és a modernizáció felkeltette a szövetséges és a barátinak nem nevezhető államok figyelmét is. Az élénk érdeklődést természetesen a honvédség megfelelő szervei is érzékelték, s figyelemmel követik. Nem is csoda, hiszen az összesen hatvannyolc plusz tizenkét lánctalpas már önmagában is hatalmas tűzerőt képvisel, a harminchat helikopter pedig messze több, mint amit a környéken akár kettő-három, tetszőlegesen kiválasztott ország együtt beszerzett.

Az újonan vett húsz H–145M könnyű helikopterből tavaly négy érkezett Szolnokra, idén várha­tóan landolhat még tíz-tizenkét darab, míg 2021-ben jön a fennmaradó mennyiség. A pilóták és a műszaki személyzet képzése folyamatos. Egyébként a H-145M-ből mi lettünk a legnagyobb megrendelők. Mindezen túl a sereg vásárol még tizenhat darab H–225M típusú közepes, többcélú helikoptert is, igaz, ezek majd csak 2023-ban futnak be. Emellett több régi orosz Mi–24-es helikoptert is felújíttattunk, melyek 2023–2024-ig maradhatnak hadrendben.

Korábban úgy szóltak a hírek, hogy a 2018 elején vásárolt két könnyű csapatszállító A–319-es gép után a nehezebb technika fuvarozására alkalmas rámpás példányokat is veszünk, de erről egyelőre semmi konkrétumot nem tudni. Benkő Tibor kérdésünkre azt mondta, a régi An–26-os szállítógépek közül jelenleg csupán egy áll szolgálatban. Ennek és esetleg még egy-két, korábban leállított eszköz üzemidejének hosszabbításán is gondolkodnak, mert egyre több a feladat a honvédség előtt.

Megírtuk, 2018-ban a HM szerződést írt alá gyalogsági kézi lőfegyverek gyártásáról a cseh védelmi minisztériummal és a Ceská Zbrojovka Export vállalattal. A tíz évre szóló, százmillió euró, nagyjából harminckétmilliárd forint értékű kontraktus értelmében kétszázezer lőfegyvert gyártanak majd Kiskunfélegyházán.

Kapcsolódó írásaink