Belföld

A Momentum gyurcsányista lett mostanra

Pálfordulás Fekete-Győréknél: a látszatviták ellenére összeállnak a bukott kormányfővel

Megszűnt az elvi alapon történő politizálás, az ellenzéket csupán az Orbán-fóbia tartja össze – véli Farkas Örs elemző.

A Momentum gyurcsányista lett mostanra
Elvetett elvek. A Jobbikkal is tüntetett már Fekete-Győr András és csapata
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Nem tudom elképzelni, hogy Gyurcsánnyal közös kormányban foglaljunk helyet” – fogalmazott 2019 májusában Fekete-Győr András. Most januárban, a Magyar Narancsnak adott interjújában viszont már azt mondta a Momentum Mozgalom elnöke: „A DK–Momentum szövetségén kívül nem kell más balliberális ellenzéki párt 2022-re”. Bebizonyosodott tehát, Fekete-Győrék hasonló irányba indultak el, mint a Jobbik a „néppártosodásával”, azaz feladva elveiket, ideológiájukat, a hatalom megszerzése reményében szövetkeznek Gyurcsánnyal.

Hogy mi történt egy év alatt a magát politikai árvának tituláló Momentummal, annak kapcsán Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója lapunknak kijelentette, semmilyen meglepetés nincs a pártelnök éles fordulatában. Bárki, aki az ellenzéki pártoknál ideológiai alapokat keres, nem fog találni semmit, az ugyanis, ami összetartja őket, „az a valamivel, jelen esetben Orbán Viktor kormányfővel szembeni politizálás” – tette hozzá a politikai elemző, aki úgy véli, az elvi alapon történő politizálás megszűnt, az ellenzéket csupán az Orbán-fóbia tartja össze.

Farkas Örs szerint már a tavalyi EP-választás után egyértelművé vált, felállt az új MSZP–SZDSZ-koalíció, azonban Gyurcsány Ferencnek nem túl kényelmes, hogy létezik még egy „lélegző MSZP”. Mint mondta: bár a szocialisták leszalámizása már elkezdődött Botka László, Szöllősi Istvánné és Szanyi Tibor távozásával, „a DK-nak még mindig rengeteg munkát ad, hogy az MSZP-vel viaskodjon, próbálja elhappolni a szavazóit” – fűzte hozzá a szakértő.

Ugyan a 2022-es közös listáról még folyik a látszatvita, a Momentum és a DK készen áll a közös munkára. Eközben Fekete-Győr Andrásék összeakasztották bajszukat a hódmezővásárhelyi polgármesterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetőjével. A Momentum etikai bizottságának döntése értelmében a Momentum-tagok nem csatlakozhatnak az MMM-hez, mert nincs a két szervezet között együttműködési megállapodás. Hogy a helyzet rendeződjön, Márki-Zay Facebook-posztjában – már békülékeny hangot megütve – együttműködést kínált. Mint írta: „Az MMM örömmel ír alá megállapodást a Momentummal a közös tagság érdekében. A Mindenki Magyarországa Mozgalom nem versenytársa, hanem szövetségese a pártoknak, célunk a teljes összefogás a NER leváltása érdekében.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom