Belföld

Orbán Viktor: Magyarország klímasemleges lehet 2050-re

Évindító nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő bejelentette, hogy nagy léptékű kórház felújítási program indul, illetve átfogó változások lesznek a kórházak működésében a betegellátás érezhető javítása érdekében. Orbán Viktor emellett ismertette a készülő magyar kormányzati klímavédelmi és karbonsemlegességi stratégia lépéseit is, valamint kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte 100 nap haladék megilleti a főváros vezetését a megfelelő döntések meghozatalához. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jelenleg nincs döntési szakaszban a Fidesz EP tagságának a kérdése, kormányátalakítás pedig nincs napirenden.

Orbán Viktor: Magyarország klímasemleges lehet 2050-re
Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Egészségügyi fejlesztések

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése 2020-ban, és a remény, hogy sikerül őket itthon tartani - mondta a kormányfő. Kitért arra: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását - mindegyiket, amelyik három évnél idősebb.

Orbán Viktor kijelentette: véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának. Hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről, az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás.

Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot - hangoztatta, hozzátéve: ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására - közölte.

Magyarország klímasemleges lehet 2050-re

A kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el - mondta el Orbán Viktor a sajtótájékoztatón.

A kormányfő kifejtette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt „a magyarok közös életét”, de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni - tette hozzá.

Közölte: van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Lehetséges, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klímasemleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A klímavédelem fontos, de drága dolog - mutatott rá.

Orbán Viktor elmondta: a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Ezek között említette, hogy a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Biztonságban vannak a magyar katonák Irakban

Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg.

Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását - ismertette.

Orbán Viktor hangsúlyozta: minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit - mondta a miniszterelnök.

Nőtt a migrációs nyomás a déli határon

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát - közölte Orbán Viktor.

Elmondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat.

Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Macedóniának egy rendőri kontingenssel.

Hangsúlyozta: a migrációval kapcsolatban nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének átalakítására.

A betelepítési kvótára vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta, nem tűnik el az a történelmi feszültség Európában, ami a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző országok között van.

Kijelentette: Magyarország továbbra is utóbbihoz tartozik, és meg fogja védeni álláspontját ebben a kérésben.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban. Mellette Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára
Orbán Viktor miniszterelnök (b) évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban. Mellette Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A következő két évnek a kormányzásról kell szólnia

A tavalyi év választási év volt, ezért a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia - mondta Orbán Viktor.

Azt mondta, 2019 az európai parlamenti és az önkormányzati választás éve volt, azonban a kampányidőszak véget ért. A kormány politikai kampányban legközelebb 2022 januárja után vesz részt, addig minden idejét a kormányzásra, az „aprómunkára” összpontosítja.

A miniszterelnök kijelentette: 2010 óta egyfajta országépítő korszakban van a kormány, ezt a munkát szeretnék gyorsítani, erősíteni. Sűrű és munkás két évként jellemezte a következő időszakot.

Orbán Viktor igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

„A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat” - mondta.

Úgy fogalmazott, túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, „én sem örülök neki”. Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amelyekből a miniszterelnök legalább kettőt tervez 2020-ban.

Meg szeretnénk változtatni az EPP-t

Orbán Viktor a Fidesz Európai Néppárt-tagságával kapcsolatban elmondta, minden lehetőséget fejben tart.

A kormányfő hozzátette, nem látott még semmilyen iratot a néppárti bölcsek elemzésével kapcsolatban, és egyelőre nincsen időpontja egy Donald Tuskkal való találkozóra sem.

Egy másik kérdésre azt mondta, hogy az egész európai pártszerkezet egy mély átalakulásban van. Az EPP sokat vesztett, és ennek oka, hogy baloldali és liberális irányba tájékozódik. „Mi azt szeretnénk, ha az EPP visszatérne a korábbi értékeihez” - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ha a néppárt nem kér abból a politikából, amit a Fidesz ajánl, akkor új irányba kell menni.

„De nem ezt szeretném, hanem az EPP-t megváltoztatni” - magyarázta a kormányfő.

A kormányfő kormánybiztosként számít Navracsics munkájára, Lázár Jánostól pedig Hódmezővásárhely visszaszerzését várja el

Orbán Viktor elmondta, hogy a jövőben is számít Navracsics Tibor munkájára. Hozzátette, hogy ő az egyetlen olyan Fidesz-tag, aki tagja volt az Európai Bizottságnak.

Lázár Jánossal kapcsolatban pedig az mondta, az ő feladata Hódmezővásárhely visszaszerzése, és ebben minden segítséget megad neki.

Ezeket annak kapcsán jegyezte meg a miniszterelnök, hogy Navracsics Tibor és Lázár János is több javítani való dolgot javasolt a kormányzati munkával kapcsolatban.

Készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre

Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre - jelentette ki Orbán Viktor.

Közölte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, „én viszont készen állok”.

A kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát

A magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát - mondta Orbán Viktor.

Jelezte, hogy ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék.

Kitért arra, általános gyakorlat, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Február elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek

Már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban elterjedt július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek.

Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel - ahol még tárgyalnak - megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon. Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.