Belföld

Fekete kassza az MSZP-nél?

Az MSZP-elnökség egyes tagjai és a pártelnök között átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van - mondta el az Azonnalinak Szanyi Tibor, aki hétfőn lépett ki az MSZP-ből.

Fekete kassza az MSZP-nél?
Fotó: mh

„Az MSZP-elnökség egyes tagjai és a pártelnök között teljesen obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van, ami azt jelenti, hogy az elnök és frakcióvezető biztosít neki valamilyen fizetést, nem tudni, honnan”

- nyilatkozta Szanyi az Azonnalinak. Az egykori szocialista prominens beszélt arról is, hogy az ő ismeretei szerint a pártelnökség különböző tagjainak több mint kétharmada több pénzt kap, mint más elnökségi tagok.  

Arra a kérdésre, hogy mit adnak cserébe, szimplán annyit válaszolt, hogy "Mit tudom én?".

Szanyi szerint ez az elnökségi gyakorlat hatással volt a párt belső szervezeti döntéseinek a szavazati arányain is. Úgy látja, hogy ennek az eredménye az is, hogy személy szerint ő csak a második lett a szocialista párt EP-listáján, és nem pedig az első.

Ahogy azt korábban megírtuk, Szanyi a folyamatos választási kudarcok, zuhanás, sorvadás után döntött úgy, hogy elhagyja a süllyedő hajót. Indoklása szerint a szocialista párt ma túl neoliberális.

„Megszüntettem az MSZP-ben viselt tagságomat és tisztségeimet” – írta ki hétfő reggel Twitter-oldalára Szanyi Tibor, a párt korábbi elnökjelöltje, egykori EP-képviselője. Döntését azzal indokolta: ma a magyar baloldalon szervezeti űr van, és ennek belakásával kíván foglalkozni. Szanyi a távirati irodának úgy nyilatkozott, fél éve érleli magában a döntést, amelynek nincs köze a nyáron ellene indult fegyelmi eljáráshoz. Ismert, az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága tavaly júliusban hívta vissza alelnöki tisztségéből a politikust, aki – miután májusban nem szerzett EP-mandátumot – többször is élesen kritizálta a pártvezetést. 

Mindig is létezhetett a "fekete kassza"? 

Még 2015-ben Zuschlag János beszélt egy MSZP-hez köthető titkos páncélszekrényről. Az egykori szocialista országgyűlési képviselő korábban azt állította, hogy az MSZP régi, Köztársaság téri székházában volt egy pénzzel teli, rejtett széf, amiből 2006-ban ő is kapott ötvenmillió forintot egy nejlonszatyorban, hogy visszalépjen a képviselő-jelöltségtől. Zuschlag akkor arról is beszélt, hogy kétes eredetű pénzek szerinte a mai napig lehetnek az MSZP-ben, és most is lehet titkos kifizetőhely a pártban.