Belföld

Bedarálja az ellenzéket Gyurcsány

Az MSZP, a Jobbik és az LMP is elvesztette önállóságát és identitását Deák Dániel szerint

A bukott kormányfő most nyeregben érzi magát, ezért fogalmaz meg diktátumokat – fogalmazott lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A szakértő szerint Gyurcsány Ferencnek az a célja, hogy vitákat, megosztottságot generáljon az ellenzéken belül, ezekből tud profitálni.

Bedarálja az ellenzéket Gyurcsány
Egyre inkább megvalósul a bukott miniszterelnök terve, hiszen míg pártja évről évre erősödik, addig a szocialisták újabbnál újabb mélypontokat érnek el. Közben pedig folyamatosan konfliktusokat generál az ellenzéki oldalon
Fotó: MH

„Amióta Gyurcsány Ferenc kilépett az MSZP-ből, azon dolgozik, hogy létrehozza annak alternatíváját, és végérvényesen ellehetetlenítse korábbi pártját” – mondta a Magyar Hírlapnak Deák Dániel. A politikai elemző szerint úgy tűnik, a bukott kormányfő terve egyre inkább megvalósul, hiszen míg a DK évről évre erősödik, addig az MSZP újabbnál újabb mélypontokat ér el. Igyekszik 2022-re egy olyan formációt kialakítani, amely az ő vagy a felesége vezetésével meg tudja méretni magát a kormánypártokkal szemben. Hogy mit jelent ez a többi ellenzéki pártra nézve, arról a szakértő úgy nyilatkozott: a bukott kormányfő tervében a DK az új MSZP, a Momentum az új SZDSZ. „Ez azt is jelenti, hogy sem a szocialistákra, sem az LMP-re, sem pedig a Jobbikra nincsen már szüksége” – tette hozzá. Szerinte a Jobbikot azzal sikerült tönkretennie Gyurcsánynak, hogy behívta őket az ellenzéki együttműködésbe, az MSZP-t szavazóinak átcsábításával küldte a padlóra. Az LMP kapcsán pedig úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag saját magukat végezték ki, hiszen az egykori miniszterelnök-jelöltjükön túl számos vezető politikusukat eltiltották a párttisztségek betöltésétől, aminek következtében sokan távoztak a pártból.”

Az elemző úgy véli, az MSZP, a Jobbik és az LMP is elvesztette önállóságát és identitását, csupán annak köszönhetik létezésüket, hogy rendelkeznek parlamenti frakcióval, ami biztosít számukra megjelenési felületet, illetve anyagi erőforrást. „Ezzel ugyanakkor csak ideig-óráig tudják kihúzni, hiszen karakteres politikusok és mondanivaló híján Gyurcsány könnyedén bedarálhatja őket” – tette hozzá. Megírtuk, többen (Vona Gábor, Ungár Péter és a Momentum vezetése is) kritizálták a DK elnökét múltkori Facebook- bejegyzése miatt.

A szakértő ennek kapcsán elmondta: a DK elnöke mindig is megosztó személyiség volt, sőt ő az egyik legmegosztóbb magyarországi politikus. „Ebből fakadóan törvényszerű, hogy konfliktusokat generáljon az ellenzéki oldalon, ráadásul ha megvalósul az általa vezetett egységes ellenzék terve, akkor várha­tóan újabb alternatív baloldali formációk jelennek meg, amelyek nem hajlandók Gyurcsány Ferenccel együttműködni” – fogalmazott Deák, aki szerint ez a gondolat hívta életre az MSZP-ből kilépő Szanyi mozgalmát is.

Ujhelyi nekiment a távozó Szanyinak

Ilyenkor elegánsnak illik lenni, de nem tudok az lenni, mert Tibor sem volt elegáns velünk az elmúlt években – mondta Ujhelyi István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Mint ismert, hétfőn reggel az MSZP emblematikus figurája, Szanyi Tibor bejelentette, hogy huszonkét év után otthagyja az MSZP-t. A szocialisták brüsszeli képviselője arról beszélt az interjúban, Szanyi részben a sértettség, részben pedig a meg nem értettség miatt döntött így. Kijelentette: a pártban hétfőn senki nem ragadott zsebkendőt a politikus távozása miatt, a tavalyi EP-választásokra utalva pedig közölte, hogy ha Szanyi akkor nem szerepel az MSZP listáján, akkor ma Jávor Benedek és talán még egy baloldali képviselő is ott ülhetne Brüsszelben. (NG)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom