Belföld

P+R parkolóvá változtatta Baranyi Ferencvárost

Elmaradt a közbeszerzési eljárás is, a helyi Fidesz–KDNP-frakció feljelentést fontolgat

Már elindulása előtt összeomlott az új ferencvárosi parkolási rendszer, az azt működtető önkormányzati cég vezetője – aki Baranyi Krisztina polgármester korábbi együttes párttársa – pedig január végéig szabadságra ment.

P+R parkolóvá változtatta Baranyi Ferencvárost
Lefóliázott díjfizető automata. Százmilliós kár érheti a IX. kerületet
Fotó: MH/Purger Tamás

Baranyi Krisztina legfontosabb választási ígéretei között szerepelt a parkolási rendszer átszervezése, önkormányzati kézbe vétele, aminek Ferencváros új polgármestere neki is látott, ám ezzel egyelőre csak kárt okozott a IX. kerületieknek. A korábbi céggel szerződést bontottak december 31-vel, tehát a régi díjfizető automaták már nem működnek – közülük sok le is van fóliázva –, az újakat pedig még nem helyezték ki, így jelenleg a parkolás a teljes kerületben ingyenes. „Szerencsére” nincsenek parkolóőrök sem, akik esetleg büntetni próbálnák az önhibájukon kívül nem fizetőket. Nem üzemel továbbá az online regisztrációs rendszer a helyiek számára, akik a telefonos ügyfélszolgálatot is hiába hívják. Így csak a Baranyi közösségi oldalára feltett videóból tudhatják, hogy a polgármester „reményei szerint” az áldatlan helyzet január 15-ig tart majd. Ő egyébként azt állítja, mindenért a „parkolási maffia” felelős, mivel nem távolította el a régi automatákat.

Baranyi Krisztina egy nagy P+R parkolót csinált a Ferencvárosból – mondta lapunknak nyilatkozva tegnap Gyurákovics Andrea, a IX. kerületi képviselő-testület tagja (Fidesz–KDNP). Rámutatott: káosz alakult ki, s mivel bárki ingyen várakozhat, épp a helyiek számára lehetetlenül el a parkolás. Eközben a rendszert üzemeltető önkormányzati vagyongazdálkodási cég, a FEV IX. Zrt. új vezérigazgatója, Pataki Márton – aki egyébként Baranyi korábbi párttársa volt az Együttben –, január 31-ig szabadságra ment.

Ennek a helyzetnek kell, hogy legyen felelőse, ezért a Fidesz–KDNP-frakció rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezi, és feljelentést fontolgat. Felmerül ugyanis a hanyag kezelés gyanúja, az átszervezés közbeszerzés kiírása nélkül zajlott, sőt a Gazdasági és közbeszerzési bizottság sem tárgyalt róla – közölte Gyurákovics Andrea. Felidézte: amikor szóvá tette, hogyan került a szoftverfejlesztő cég neve a költségvetésbe, a polgármester azt mondta, csak árajánlatot kért, ám közbeszerzési eljárásra azután sem került sor. Gyurákovics megjegyezte, a testületi ülésen az is kiderül, miként vélekednek az ügyről a Baranyi mellett álló balliberális pártok, de nincsenek illúziói, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a polgármester végül akkor is elnyeri a támogatásukat, ha nyilvánvalóan nem egyezik a véleményük.

A PestiSrácok.hu szerint az üzemképtelen rendszer miatt naponta mintegy tízmillió forint bevételtől esik el az önkormányzat, így – ha csak január 15-ig tart a kényszerszünet – százmilliós kár éri Ferencvárost. A portál beszámolt arról is, hogy a FEV IX. Zrt. igazgatótanácsába került Baranyi másik volt együttes párttársa, Pápa Levente.

Kapcsolódó írásaink